Els dominis d’internet basc, bretó i gallec s’obren al públic

  • Després de molts anys de negociacions i passos, aquesta setmana s'activen les extensions .eus, .bzh i .gal

VilaWeb
Redacció
03.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El mes de desembre ha arribat amb regal per a les comunitats lingüístiques i culturals basca, bretona i gallega. Després d’uns quants anys de negociacions i de passos, el procés d’activació dels dominis genèrics propis —.eus, .bzh i .gal— ha arribat a l’últim estadi: el de l’obertura al públic.

Ahir va ser el cas del sufix gallec, que ja pot comprar tothom qui tingui una web amb continguts relacionats amb la llengua i la cultura de Galícia. L’associació gestora, PuntoGal, preveu que se n’enregistrin mil en la fase de llançament i calcula que durant el primer any s’arribarà a cinc mil.

Avui, el Dia Internacional de l’Èuscar, és el torn del domini .eus, que des del juliol ja feien servir un centenar d’empreses i institucions pioneres. La Fundació PuntoEus creu que se’n reservaran dos mil en aquesta primera fase de llançament.

I demà s’obrirà al públic l’identificador de la Bretanya, el .bzh, que com els anteriors va rebre l’assessorament del primer domini d’aquestes característiques, el .cat, actiu des del 2006.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any