Article de Marta Rojals

Podem, primera força en intenció de vot a l’estat espanyol, segons el CIS

  • Al Principat, CiU superaria ERC, a diferència de l'anterior baròmetre · Al País Valencià, Compromís baixaria

VilaWeb
ACN
05.11.2014 - 12:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El baròmetre del CIS (pdf) del mes d’octubre situa Podem com a primera força en intenció directa de vot a les eleccions generals, amb un 17,6 dels sufragis en el cas que les eleccions se celebressin l’endemà de la pregunta, per davant del PSOE (14,3%) i del PP (11,7%). Amb tot, el baròmetre relega la formació de Pablo Iglesias a la tercera força un cop li aplica la cuina i fa una estimació de vot per als pròxims comicis espanyols, amb un 22,5% dels sufragis, per darrere del PP (27,5%) i del PSOE (23,9%). IU-ICV obtindria el 3,7% en vot directa i 4,8% en estimació de vot, i UPyD un 2,1 en vot directa i 4,1% en estimació. CiU un 2% en vot directa i un 3,8 estimat i ERC un 1,9 directa i 2,3 en estimació.

El baròmetre augura un ascens de la formació de Pablo Iglesias 7,2 punts respecte a l’estimació de vot del mes de juliol, que li donava el 15,3% dels sufragis en unes futures eleccions generals.

També recull una davallada de 2,5 punts per al PP, que al mes de juliol se situava com a primera força amb el 30% dels sufragis i ara n’obtindria el 27,5%, i un ascens de 2,7 punts del PSOE, que al juliol tenia una estimació de vot del 21,2% i ara n’obté un 23,9%.

El PSOE retalla distància amb el PP

La distància entre el PP i el PSOE (en estimació de vot) queda situada en 3,6 punts, quan a l’últim baròmetre era de 8,8 punts, fet que posa de manifest la davallada en la intenció de vot del partit de Mariano Rajoy.

En vot directe els papers s’intercanvien i el PSOE passa a ser segona força per davant del PP i per darrere de Podem. La formació de Pablo Iglesias (17,6%) avantatja els socialistes (14,3%) en 3,3 punts, i al PP (11,7%) en 5,9 punts.

L’enquesta també recull una caiguda en l’estimació de vot d’IU (ICV a Catalunya) i UPyD. El partit de Cayo Lara i ICV obtenien una intenció de vot del 8,2% al baròmetre de juliol i ara se situen en el 4,8%. UPyD també cau del 5,9% del juliol al 4,1% a l’octubre.

CiU superaria de nou a ERC

Convergència i Unió ha tornat a situar-se per sobre d’Esquerra Republicana en estimació del vot, segons l’últim baròmetre del CIS, corresponent al mes d’octubre. En unes eleccions espanyoles, el baròmetre recull un creixement del vot estimat del partit al govern de la Generalitat i fa una previsió del 3,8% dels sufragis, nou dècimes més que al juliol, en què el CIS li atorgava el 2,9% dels vots. Pel que fa a ERC, l’enquesta indica que perdria un punt sencer en estimació de vot, passaria del 3,3% al 2,3%.

Així, si al juliol ERC superava per primera vegada en molts mesos a CiU en estimació de vot en quatre dècimes, a l’octubre CiU se situa per davant amb un avantatge de 1,5 punts.

Ciutadans creix

Ciutadans/Ciudadanos se situaria just per darrere aquestes dues formacions amb un 2,1% dels vots estimats i un 1,5% de vot directe. És un creixement significatiu respecte al mes de juliol, en què el baròmetre li augurava un 0,9% -1,2 punts menys- de vots estimats i un 0,6% -0,9 menys- de vot directe.

Compromís baixa

Compromís obtindria un 1,1 dels vots estimats (0,3% de vot directe). Es tracta d’un descens de 0,3 punts respecte l’anterior baròmetre, al juliol, que indicava un 1.4% dels vots estimats (0.8% de vot directe). És el segon baròmetre del CIS consecutiu que la formació obté un descens en l’estimació de vot.

Resta de formacions

Pel que fa a la resta de formacions, el PNB obtindria un 1% dels vots estimats (0,4% de vot directe), el BNG un 0,4% dels sufragis (0,1% directe), CC un 0,3% (0,1% directe).

El nombre de persones que afirmen que s’abstindran en els pròxims comicis se situa en el 15,7%, menor que al juliol, quan eren el 19,2%. Un 4,2% dels enquestats diu que votarà en blanc i un 0,1% que farà vot nul.

L’allau de visites fa caure la pàgina del CIS

Les filtracions sobre l’ascens de Podem com a primera força en aquest baròmetre del CIS ha multiplicat l’interès per aquest sondeig, final punt que el web del centre ha caigut a l’hora en què havia d’aparèixer publicat per l’allau de visites.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any