El govern creu que Rajoy fa trampa amb la segona impugnació

  • Ha presentat una demanda perquè el TC no admeti a tràmit el recurs del govern espanyol · Considera que l'abús de poder perjudica la llibertat ideològica i la llibertat d'expressió dels catalans

VilaWeb
Redacció
03.11.2014 - 17:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que aquest matí ha presentat una demanda al Tribunal Constitucional espanyol demanant-li que no admeti a tràmit el recurs d’impugnació del govern espanyol contra el procés participatiu del 9 de novembre. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha explicat que la demanda està basada en dos arguments. Per una banda, considera que el govern espanyol els acusa d’estar fent una cosa que no s’està fent. Per una altra, denuncia que, si creu que s’està fent un frau de llei per evitar la suspensió de la consulta convocada pel decret, el govern espanyol ha de presentar un incident d’execució, segons el reglament del TC.

‘Emprenem mesures legals davant l’evident abús de poder que està fent el govern espanyol’, ha començat Homs. La demanda està dins del procediment obert el passat 29 de setembre amb la suspensió cautelar de la consulta convocada pel decret 129/2014 de la Generalitat de Catalunya.

‘Si consideren que fem un frau de llei i que incomplim l’ordre de suspensió de la consulta, haurien d’haver presentat un incident d’execució segons el reglament del TC’, ha explicat Homs, que també ha explicat que és impossible de tramitar la suspensió del procés participatiu. I ha denunciat que l’abús de poder que fa el govern espanyol perjudica la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió dels ciutadans de Catalunya.

Artur Mas va anunciar divendres una ofensiva legal contra les mesures que l’estat estava prenent contra el procés participatiu previst per al 9 de novembre. El primer d’aquests passos s’ha portat a terme aquest mateix matí, just un dia abans que el Tribunal Constitucional pugui admetre a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N.

La demanda presentada davant el TC, de fet, té per objectiu, justament, evitar que el Tc admeti a tràmit el recurs de l’estat, que suposaria la suspensió automàtica del procés participatiu. D’una banda, l’executiu català al·lega que és ‘fals’ que, com consideren des del govern espanyol, la Generalitat estigui ‘incomplint’ l’ordre del TC de suspendre la consulta. A més, el Govern afirma que, si l’Estat considera que és això el que està fent Catalunya, el mecanisme no hauria de ser presentar un nou recurs, sinó ‘un incident d’execució’.

I és que, segons Francesc Homs, amb aquesta estratègia l’estat ‘busca la suspensió automàtica’, eliminant així ‘la possibilitat d’explicar-nos’ que assegura que els pertocaria amb un incident d’execució. ‘Si l’Estat ho hagués fet com toca, ens hauríem pogut expressar’, ha afegit.

Mantenir el 9-N

En aquest sentit, Homs ha tornat a defensar que el nou 9-N no respon al que el govern espanyol assegura que pretén la Generalitat, i ha assegurat que l’executiu d’Artur Mas el que vol és ‘donar força’ a la idea que els catalans puguin ‘exercir la llibertat ideològica i la llibertat d’expressió’. És per això que el govern manté la seva aposta pel 9-N i, a més, assegura que seguirà preparant més mesures legals per evitar que l’estat impedeixi el procés participatiu. En aquest sentit, i davant els dubtes que hagin pogut aparèixer en els darrers dies, Homs ha volgut ser contundent en afirmar que el govern manté tots els preparatius perquè està ‘convençut’ que hi haurà 9-N. ‘Es farà el que està previst’, ha assegurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any