El govern espanyol vol impugnar també el nou 9-N

  • Rajoy acusa l'independentisme de voler tornar Catalunya a l'Edat mitjana

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 15:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha encarregat als serveis jurídics de l’estat espanyol que elaborin un informe sobre els passos que el govern de la Generalitat ha fet per al nou 9-N per explorar la possibilitat d’impugnar-los al Tribunal Constitucional espanyol (TC). Ho ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, de pretendre substituir ‘un procés il·legal per un d’encara més antidemocràtic’ i de ‘descarregar la responsabilitat’ de la consulta ‘als ciutadans’ imposant-los, ha dit, ‘dubtes i inseguretats’.

L’executiu espanyol activa d’aquesta manera els preparatius per a una possible impugnació. Segons la vicepresidenta, ho fa després de veure com malgrat la suspensió de la consulta per part del TC i l’anunci de ‘renúncia’ a celebrar-la per part d’Artur Mas, aquest i ‘diferents membres del seu govern’ han anat ‘donant passos cap a un procés que per descomptat no té cap tipus de garantís democràtiques’.

Com a exemple d’aquesta suposada manca de ‘garanties democràtiques’, Sáenz de Santamaría ha recordat que el procés participatiu no té ‘cens previ’ i ‘qui l’organitza està d’acord amb una determinada posició en aquesta consulta’ i alhora ‘munta tot el procediment, reuneix les meses, les presideix, controla com es fa la votació, fa el recompte de vots i proclama el resultat’. En definitiva, segons la vicepresidenta, ‘tot sembla apuntar’ que el que fa la Generalitat és ‘substituir un procediment que al nostre judici és il·legal per un altre encara més antidemocràtic’.

L’informe analitzarà ‘totes i cadascuna’ d’aquestes actuacions de la Generalitat ‘per possibilitar, si així ho diu el servei jurídic, la seva posterior impugnació davant del TC’.

Impugnació per motius legals ‘i polítics’

Segons Sáenz de Santamaría, si finalment és impugnable l’executiu espanyol portarà el nou 9-N al TC per ‘preservar la legalitat i per preservar les garanties democràtiques’, però ‘també per una qüestió política’, perquè ‘als ciutadans no se’ls pot imposar verbalment o com sigui obligacions que els generin dubtes, pors, intranquil·litat o inseguretats, perquè el president de la Generalitat decideix que no vol assumit la responsabilitat de la il·legalitat’.

Mas ‘descarrega la responsabilitat en ciutadans’

En aquest marc, Sáenz de Santamaría ha acusat a Mas d’intentar esquivar la impugnació ‘descarregant la responsabilitat en ciutadans’ com per exemple ‘directors d’institut, alcaldes o funcionaris’, als què el govern espanyol vol donar ‘tranquil·litat i seguretat’.

‘La nostra obligació és vetllar pels compliment de la llei i pels drets dels ciutadans, i més quan sembla que la Generalitat ha traslladat als ciutadans i a moltes persones a Catalunya responsabilitats i obligacions que no obstant no sembla que Artur Mas assumeixi mitjançant altres fórmules per escrit’, ha dit.

Rajoy: ‘Sortir d’Europa és tornar a l’Edat Mitjana’

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha assenyalat aquest divendres en referència a Catalunya que qualsevol territori que ‘no respecta l’estat de dret no és una democràcia sana’. En una roda de premsa des de Brussel·les, Rajoy ha advertit que els serveis jurídics del govern espanyol estan investigant els passos de l’executiu d’Artur Mas pel procés participatiu i ha advertit que si detecten ‘la més mínima il·legalitat’ aniran als tribunals i fins i tot al Tribunal Constitucional espanyol. Rajoy ha acusat els independentistes d’iniciar ‘un viatge cap a l’Edat Mitjana’. ‘No hi ha dret, no es mereixen això els catalans’, ha dit el líder del PP.

El president espanyol ha denunciat que el procés participatiu proposat pel 9-N es farà ‘sense cap garantia democràtica’, una situació, ha dit, que ‘no té precedents’ a l’Estat espanyol. Mas, ha dit Rajoy, pretén ‘substituir un procediment il·legal per un d’encara més antidemocràtic’. El líder del PP ha assenyalat que la votació es farà ‘sense cens’ i ha criticat que el govern català pretengui, en la seva opinió, ‘eludir la seva responsabilitat i descarregar-la als funcionaris i als ciutadans’. ‘Tenim l’obligació de vetllar pels drets dels ciutadans’, ha assegurat Rajoy quan ha confirmat que podria portar als tribunals el procés participatiu.

‘No deixa de tenir la seva gràcia que en algun lloc d’Europa hi hagi qui intenti provocar un procés per sortir d’Europa i iniciar un viatge a l’edat Mitjana’, ha criticat Rajoy, que ha defensat que la UE camina cap a la integració. ‘Un territori on no es respecta l’estat de dret no és una democràcia sana’, ha lamentat el president espanyol.

Rajoy ha dit que ‘s’intenta ocultar als catalans’ que el dret a decidir és ‘de tots els espanyols’. El president espanyol ha dit que estaria disposat a acceptar un referèndum si es presenta ‘un projecte de reforma constitucional on es digui: ‘volem que la sobirania no correspongui al poble espanyol’, i el poble espanyol en el seu conjunt digui si vol que li correspongui o no’. Segons Rajoy, ‘la llei, el compliment de la llei i els procediments establerts no es poden liquidar de cap manera en una democràcia avançada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any