El TC suspèn temporalment el decret llei de pobresa energètica

  • El govern espanyol va presentar un recurs contra la norma perquè considera que discrimina els ciutadans d'altres autonomies

VilaWeb
ACN
22.10.2014 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra el decret llei de la Generalitat de Catalunya per lluitar contra la pobresa energètica i n’ha acordat la suspensió temporal per un termini màxim de cinc mesos. Ara el govern i el Parlament de Catalunya tenen quinze dies per presentar al·legacions. La norma impugnada preveia impedir el tall de subministraments a les famílies vulnerables durant l’hivern. L’executiu estatal va recórrer contra el decret llei perquè considerava que envaïa les seves competències, ja que defineix les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, cosa que considera que suposa una discriminació respecte a ciutadans d’altres autonomies.

En el seu recurs, el govern espanyol també recrimina que el subministrament no es pugui tallar de novembre a març i que es pugui pagar entre abril i octubre, cosa no prevista en les lleis espanyoles i que ‘tindria repercussió directa sobre els ingressos del sector elèctric i afectaria la resta de consumidors espanyols’, segons va explicar l’executiu estatal en un comunicat a finals de setembre.

Igualment també denuncia que les energètiques i les administracions públiques puguin arribar a acords, ja que això només ho pot fer el govern de l’estat, segons la seva opinió. Per últim, també acusa el Govern català de no preveure cap forma de finançament de les mesures adoptades.

En canvi, el Govern defensa que el decret català és legal i no vulnera les competències estatals. La Generalitat va aprovar la norma amb l’objectiu que es fes efectiva la moratòria amb la qual no es pugui tallar ni la llum ni el gas a aquelles famílies en situació de vulnerabilitat. L’hivern passat, van acollir-se al decret llei 500 famílies.

Fonts del Departament d’Empresa i Ocupació han explicat que, atès que el decret llei no es podrà aplicar aquest hivern, la Taula de Pobresa Energètica està estudiant diverses mesures que es podrien aplicar per evitar que es talli el subministrament de gas i energia a les persones vulnerables. Entre les opcions que es contemplen, hi ha activar un fons de capital públic i privat destinat a cobrir aquesta despesa o bé activar una exempció de pagar l’IVA. Les mateixes fonts asseguren que s’està treballant per canalitzar aquestes propostes ‘tan ràpid com sigui possible’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any