L’Ajuntament d’Otos exigeix responsabilitats per la tramitació ‘irregular’ de l’autorització ambiental a la planta de la Pobla del Duc

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.09.2014 - 19:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple extraordinari de l’Ajuntament d’Otos celebrat aquest dimarts va aprovar la presentació d’un recurs d’alçada davant la Conselleria de Medi Ambient perquè es declare nul·la l’autorització ambiental integrada aprovada a favor de l’empresa SIG Renovables SL per a la instal·lació a la Pobla del Duc d’una planta de transformació de subproductes d’origen animal.
L’acord municipal va més enllà, i exigeix que es depuren responsabilitats entre els inervinents en la tramitació de l’expedient amb què s’aprovà l’autorització ambiental perquè veu ‘infraccions en el procediment administratiu’. I és que l’Ajuntament denuncia ‘omissió culposa o dolosa’ d’informes i de tràmits essencials ‘que d’haver-se tingut en compte o d’haver-se realitzat no haurien permés l’atorgament de l’autorització’.

Entre altres, es fa referència a un informe desfavorable de l’Ajuntament de la Pobla del Duc de novembre de 2013, segons el qual no s’havien justificat el compliment de les normes sobre residus, el de les normes sobre seguretat, ni el de les normes sobre instal·lacions sanitàries i de salubritat. Segons recorda l’Ajuntament d’Otos, ‘la vigent llei 14/2014, de Prevenció, Qualitat, i Control Ambiental d’Activitats, encara que haja entrat en vigor una vegada atorgada l’Autorització Ambiental Integrada (AAI), continua, en l’article 34, atorgant el caràcter de preceptiu i vinculant als informes dels Ajuntaments i, a més a més, amplia el marc de les matèries sobre les que s’ha de pronunciar l’Ajuntament’. A més, es basa en una sentència d’enguany del Tribunal Suprem espanyol que desestima un recurs contra una sentència del TSJ de Galícia en un supòsit idèntic, en el qual la Junta de Galícia atorgava una AAI contra l’informe de l’Ajuntament.
En l’escrit aprovat pel ple de l’Ajuntament, a més de denunciar que s’hagen ignorat informes desfavorables, es critica que Medi Ambient haja convertit informes desfavorables en favorables, que haja atorgat tràmits d’audiència i d’al·legacions no establerts, i que no haja notificat als interessats la proposta de resolució ‘vulnerant i ometent tràmits fonamentals del procediment’.

En base a tot això, l’Ajuntament exigeix que es depuren responsabilitats ‘de les autoritats o funcionaris que han intervingut en la tramitació de l’expedient’ per les possibles infraccions comeses, i que s’actue legalment en conseqüència ‘si incorren circumstàncies de culpa o dol’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any