El govern espanyol anuncia que recorrerà contra la convocatòria del 9-N

  • 'La suspensió serà automàtica i amb caràcter retroactiu', avisa Sáenz de Santamaría

VilaWeb
Redacció
12.09.2014 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha deixat clar avui que portarà al Tribunal Constitucional la llei de consultes que el parlament català aprovarà previsiblement divendres de la setmana que ve. ‘Si s’aprova la llei i el decret de convocatòria, el govern [espanyol] haurà de fer complir la llei, i plantejarà un recurs d’inconstitucionalitat’, ha dit la vice-presidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha recordat que ‘si el Tribunal Constitucional admet el recurs, la suspensió és automàtica amb caràcter retroactiu. I això és el que farem si el Parlament de Catalunya aquesta llei’.

El govern espanyol no canviarà el rumb ni oferirà alternatives polítiques a la consulta, i garantirà en tot moment el compliment de la Llei i la constitució a Catalunya. Aquest que és la resposta de Sáenz de Santamaría ha llançat des de la conferència de premsa posterior al consell de ministres als milers de persones que es van manifestar a Barcelona. ‘Els ciutadans tenen dret a manifestar-se però els governants tenim l’obligació de complir la llei’, ha sentenciat per evidenciar el seu no a la celebració de la consulta del 9-N. ‘El govern està subjecte a la constitució i les lleis en aquest moment o en el futur i a Espanya i a Catalunya’.

Sáenz de Santamaría ha afirmat que el seu executiu ‘respecta’ el dret que van exercir els participants a les ‘diverses manifestacions’ -equiparant la de Barcelona amb la de Tarragona-, però ha recordat que aquest dret emana de la mateixa constitució i que el seu govern, malgrat que li ho demanin, ‘no pot canviar la seva posició, que no deriva d’un capritx del govern, sinó de la democràcia constitucional que estableix els procediments per dur a terme un canvi d’aquesta naturalesa’. ‘El govern està subjecte a la constitució i les Lleis en aquest moment o en el futur i a Espanya i a Catalunya’, ha dit.

Mas ‘està obligat a complir la Lleis’

En aquest marc, ha assegurat que ‘espera’ que Mas ‘mantingui la paraula’ de no saltar-se la previsible suspensió del Tribunal Constitucional. En tot cas ha recordat al president de la Generalitat que està ‘obligat’ a ‘complir amb la Constitució i les Lleis’. De la mateixa manera, i davant de qualsevol intent per part de la Generalitat d’arribar fins al final amb la consulta, Sáenz de Santamaría ha reiterat que el seu govern ‘té l’obligació de complir i fer complir la Llei’ perquè l’executiu espanyol ‘està subjecte a la Constitució’.

‘La Llei no és el nostre límit, sinó el nostre marc’

Per aquest motiu ha reiterat la disposició del govern espanyol de ‘dialogar’ amb la Generalitat ‘del que faci falta per millorar la Catalunya’, però no de qüestions com la consulta sobre la independència de Catalunya perquè ‘Llei no és en nostre límit, és el nostre marc’.

En aquest sentit ha reiterat que l’executiu espanyol encara ‘està analitzant’ el document de 23 punts amb mesures que el president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la seva reunió a les acaballes de juliol. ‘Més enllà del 9 de novembre hi ha més dies en què caldrà treballar per millorar el benestar dels catalans’, ha dit.

No a la reforma de la constitució

També ha emplaçat de nou a la Generalitat a buscar una sortida ‘pels mecanismes que estableix la Constitució per a la seva reforma’, però ha tancat la porta a la proposta que el PSOE li fa en aquest sentit perquè no hi ha el ‘consens’ necessari per a un moviment d’aquesta envergadura. Segons ha apuntat, la Constitució espanyola ‘és de les més avançades en drets’ i ha permès ja ‘assolir unes quotes de descentralització de les majors dels estats de l’entorn’ a més de ‘consolidar la democràcia’.

Calendari

El govern espanyol no aclareix quin serà el seu ritme de resposta a l’aprovació de la Llei de consultes i la convocatòria del 9-N. Està obligat a aprovar el recurs en el sí d’un Consell de Ministres, com que el dia 19 és divendres, podria fer-ne un d’extraordinari o bé esperar al de la setmana següent, on no hi serà present Mariano Rajoy -de viatge oficial a la Xina- i que aniria signat per la mateixa Soraya Sáenz de Santamaría en qualitat de presidenta e funcions.

La vicepresidenta tan sols ha apuntat que si el Parlament aprova la Llei de consultes -com farà el dia 19 de setembre- el govern espanyol presentarà el recurs al TC, igual que amb la convocatòria de la consulta. Un cop fet això, ha dit, ‘la suspensió és automàtica des que s’admet a tràmit amb caràcter retroactiu des del moment en què s’ha aprovat’. Ha rebutjat especular sobre una possible convocatòria d’eleccions anticipades per part de Mas. Cal ‘no avançar esdeveniments’, ha dit.

1.700 milions del Fons de Liquiditat

Tal com s’havia acordat al Consell de Política Fiscal i Financera, el govern espanyol ha aprovat aquest divendres un crèdit de 1.700 milions d’euros del Fons de Liquiditat per a Catalunya. Sáenz de Santamaría ho ha posat com a exemple de la determinació el seu govern de preocupar-se de les necessitats i problemes dels catalans. ‘La nostra preocupació constant al llarg de la legislatura és atendre a les necessitats que tenen els catalans en tots els seus aspectes’, ha dit, i sempre ‘hem treballat amb les premisses de diàleg i Llei’.

Condemna ‘qualsevol agressió’

Davant de la denúncia del PP d’una suposada agressió a una persona a Tarragona i també els fets que va patir el diputat de CiU Josep Sánchez-Llibre, Sáenz de Santamaría ha reiterat que el seu govern ‘condemna qualsevol, agressió i violència que es pugui produir contra les persones que expressen dret a la manifestació’.

Afer Moragas

La vicepresidenta no ha volgut entrar a valorar el contingut ni els efectes polítics de la filtració dels sms que segons publiquen diversos mitjans el cap del gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, va intercanviar amb l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victòria Álvarez, on l’animava a explicar el què sabia per ‘salvar Espanya’.

‘El govern no comenta comunicacions privades que s’hagin pogut filtrar’, ha dit. En tot cas, i davant la pregunta de si el seu govern ha atiat el cas amb interessos polítics, ha volgut destacar que en l’afer de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ‘hi ha una confessió de part, i això és un element molt important’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any