El fiscal de l’estat amenaça Mas amb el codi penal

  • Diu que el Ministeri Fiscal espanyol ha estudiat totes 'les possibilitats d'actuació' si treu les urnes

VilaWeb
ACN
12.09.2014 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha advertit que si el president de la Generalitat, Artur Mas, posava les urnes el 9-N, l’estat tenia a la seva disposició ‘tots els instruments del codi penal per posar-los en marxa’, que és la resposta per a ‘tots aquells supòsits de ruptura de la convivència’. 

‘Si existeix una decisió d’un tribunal que estableixi les condicions a complir [en referència a la suspensió de la consulta], les condicions s’han de complir, i si no, hi ha el codi penal’.

En una entrevista a la Cadena Ser, Torres-Dulce no ha volgut desgranar quina seria l’actuació de la fiscalia. ‘Primer caldrà veure quin és el contingut exacte del Tribunal Constitucional’ perquè ‘no és el mateix una decisió simplement on se suspèn alguna cosa o s’estableixen les condicions per a suspendre-la’, i ‘el delicte de desobediència necessita un requeriment perquè aquest imperatiu de l’autoritat es compleixi’. Torres-Dulce també ha parlat del delicte de sedició, que ‘és molt més greu i suposa el desarmament absolut de l’estat constitucional’. 

Ha admès que la fiscalia ja ha ‘estudiat totes les possibilitats d’actuació hipotètica’ en el cas que Mas posi les urnes, perquè ‘davant una possibilitat’ d’incompliment de la llei cal preveure ‘què necessitarem i què requerirem’. En tot cas ha afirmat que això entra en l’exercici de situacions ‘hipotètiques’ que ell ‘desitja de tot cor que en benefici de la convivència de tots els espanyols no passi’.

En tot cas, ha expressat el seu ‘respecte absolut’ a la manifestació d’aquest dijous a Barcelona i ha evitat valorar l’actuació i l’estratègia política del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre aquesta qüestió. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any