Mas deixa clar que no decidirà res sense l’acord amb els partits a favor de la consulta

  • El president de la Generalitat assegura que l'únic pla que té és votar

VilaWeb
Redacció
13.08.2014 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Artur Mas ha assegurat avui a l’acte de commemoració de la batalla de Talamanca, al Bages –en el marc del tricentenari-,  que no decidirà res sobre la consulta del 9-N sense l’acord amb la resta de partits polítics a favor d’exercir el dret de decidir. Mas ha reiterat que el seu únic pla és votar, i que convocarà la consulta sota l’empara de la llei de consultes catalana que aprovarà en les pròximes setmanes el parlament.

Així Mas ha contestat a les últimes declaracions que aquests dies han obert la porta a ajornar la consulta del 9 de novembre si hi havia un vet per part de l’estat. La més clara fou la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, que va dir: ‘Si l’estat posa traves per votar aquest 9 de novembre, hi haurà un altre 9 de novembre per votar’. Les declaracions d’Ortega van ser contestades pels altres partits favorables al dret de decidir: ERC, ICV-EUiA i la CUP, que van exigir al govern que complís el compromís de fer la consulta el dia 9 de novembre, digui el que digui el Tribunal Constitucional espanyol.

En relació amb la polèmica, Mas ha dit: ‘El mes d’agost hi ha embolics. Doneu una importància relativa a aquestes coses que passen’. També ha demanat als partits polítics que s’allunyin de càlculs electorals i que tinguin ‘actituds excepcionals’ en ‘moments excepcionals’ de la història del país.

El cap de l’executiu català també ha demanat que ‘no es sobrevalorin ni s’infravalorin’ les forces que té Catalunya, que segons Mas, són tres: la majoria social a favor del procés polític, el consens entre les forces polítiques i la manera de fer les coses de forma pacífica, constructiva i postiva. Segons el president aquestes són les eines que té el poble català per sortir-se’n.

‘No tenim força tributària, ni demogràfica, ni econòmica, ni tenim exèrcit, i tampoc la capacitat de relació internacional que tenen els estat’, així tot dependrà, ha dit, ‘de la manera que ho fem i de l’esforç dels ciutadans del país, que s’han convertit en els protagonistes de la història’.

Actuar amb valentia i intel·ligència

Recordant el tricentenari i els fets viscuts a Talamanca, Mas ha assegurat que se’n podien treure lliçons. Per una banda, que la voluntat del poble català d’autogovernar-se ha estat present des dels inicis de la història de la nació catalana. ‘Seria bo que això es recordés dins i fora Catalunya’, i ha remarcat que aquesta voluntat ha perdurat fins a dia d’avui quan la població catalana ‘és motl heterogènia’. ‘Això és mèrit de la gent’, ha dit Mas, ‘que ha estat capaç de mantenir la identitat, la cultura, la llengua i una manera de ser i fer’.

D’altra banda, el president també ha aconsellat ‘no menystenir les forces dels nostres constrincants, perquè les tenen i són molt grans’. Així ha remarcat que ‘s’ha de ser valents i també intel·ligents’, ‘si actuem així ens en podem sortir millor que si actuem d’una altra manera’, ha aclarit.

I finalment la última lliçó que treu Mas de la batalla del Bages –la última on les tropes catalanes van sortir victorioses de la lluita contra els borbons– és que ‘si lluites pots perdre o guanyar, però si no lluites ja has perdut’. Per guanyar, ha continuat, ‘s’ha d’arriscar amb intel·ligència, no de qualsevol manera’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any