Destrossen l’estàtua de Companys al seu poble natal

  • La Comissió de la Dignitat condemna l'atemptat contra la memòria del president · Recentment hi ha hagut atacs al Pi de les Tres Branques i a la Porta dels Països Catalans

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir al matí va aparèixer destrossada l’estàtua dedicada al president Lluís Companys del Tarròs, el seu poble natal. L’estàtua va ser atacada aparentment a cops de mall, se’n van endur el cap i van trencar la peça de marbre amb l’explicació de la vida política de Companys, segons que va explicar a VilaWeb Amadeu Ros, batlle de Tornabous (Urgell), on pertany el poble del Tarròs. A més, van trencar el pal de la senyera i també se’l van endur.

Ros recorda que a principi de juliol ja van tallar el pal de la senyera que hi ha al costat del monument. ‘Han estat dos atacs seguits contra un referent del país’, lamenta el batlle, que ara per ara no té pas cap indici o sospita de qui pot haver estat l’autor de l’atac, tot i que apunta a l’ultradreta. Ros pateix perquè no passi res al Centre d’Interpretació Lluís Companys que hi ha al costat del monument i que fou inaugurat el 18 de juliol proppassat.

El batlle explica que ara l’ajuntament treballarà per reconstruir tan ràpidament com sigui possible l’estàtua. De moment, el consistori ha descartat la possibilitat de contractar seguretat privada permanent o de restringir-ne l’accés. Sí que ha decidit d’instal·lar-hi càmeres de videovigilància per evitar nous atacs. 

La Comissió de la Dignitat condemna l’atemptat contra la memòria i els valors del president Companys

La Comissió de la Dignitat ha condemnat l’atac ‘contra la memòria del president que va ser assassinat pel franquisme, que volia anorrear allò que som i la nostra voluntat de ser’. També considera que és ‘un assalt a la memòria de totes aquelles persones que van perdre la vida o van patir la persecució de la dictadura en la lluita per les nostres llibertats’. Des de l’entitat han fet una crida a les institucions per restaurar el monument com més aviat millor, i conclouen: ‘No hi ha acte més vil i inacceptable que un atac com aquest contra els valors de llibertat, justícia social i democràcia que va representar el martiri del president de Catalunya.’

Altres atacs

El monument que recorda la memòria de Companys al Tarròs fou construït el 1978. Cada any s’hi organitzen diversos homenatges, entre els quals destaca la commemoració de l’afusellament del president català. El monument ha rebut múltiples atacs durant tots aquests anys, però segons el batlle aquest ha estat el més rellevant, perquè mai no havien arribat a arrencar el cap de l’estàtua.

L’atac arriba després de dos atemptats recents contra símbols del país: el mes de maig van serrar una branca del Pi de les Tres Branques, i divendres el Front Nacional va atacar la Porta dels Països Catalans de Salses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any