La plaça de la Mare de Déu de València s’omple en el vuitè aniversari de l’accident del metro

  • Ahir familiars i amics van tornar a exigir responsabilitats i justícia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plaça de la Mare de Déu de València es va tornar a omplir ahir, en el vuitè aniversari de l’accident del metro de València, un dels més greus de la història d’Europa, que va deixar quaranta-tres morts i quaranta-set ferits. Familiars i amics van exigir una altra volta responsabilitats, respostes i justícia.

La concentració començà amb l’aixecament de muixerangues a càrrec de grups de València, Camp de Túria, Algemesí, Cullera, Sueca i Castelló, acompanyats de tabal i dolçaina.

Tot seguit, la plaça guardà cinc minuts de silenci i, tot seguit, la gent rompé a aplaudir fortament. Un dels ferits en l’accident va llegir un manifest en què recordà el patiment que va haver de travessar per una tragèdia de la qual ‘es continuen buscant respostes’. Recordà que la versió oficial consistia a culpar el conductor, mort en el descarrilament, i que la investigació havia estat manipulada. L’AVM3J va tornar a reclamar una investigació per a ampliar les causes de l’accident i esbrinar si havien fallat les mesures de seguretat, l’estat de la via i el comboi.

Els familiars, per exemple, es demanen com és que la Generalitat no ha dubtat mai de la gestió de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i com és que es poden haver esborrat les dades de la caixa negra del comboi que va descarrilar.

‘Ara toca als polítics de moure fitxa. Mentre ells parlen de sentències nosaltres parlem de moral.’ Aquests van ser els darrers mots del manifest, llegit entre crits de ‘Fabra dimissió!’.

A migdia s’havia fet un homenatge a les víctimes al jardí que hi ha a l’encreuament del carrer Sant Vicent amb Roís de Corella, just damunt el revolt on hi va haver l’accident. Un a un, els familiars han anat dipositant les flors a la barana del jardinet: quaranta-tres flors negres i quaranta-set de grogues. Al centre del jardinet, corones de flors i rams amb dedicatòries dels familiars. Un grup de músics va interpretar el tema ‘Secret People’, de Robert Gherard, en record de les víctimes.

Els familiars no accepten la versió oficial i creuen que hi va haver més causes que no pas l’excés de velocitat i més responsabilitats que no les del conductor del comboi. L’Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J) denuncia irregularitats en la comissió d’investigació i diu que alguns membres d’aquesta comissió van rebre instruccions a l’hora de declarar. 

Enguany, l’aniversari arriba amb una novetat que pot ajudar a esclarir els fets: l’Audiència de València va confirmar que les investigacions judicials es tornarien a obrir, i s’encausarien tres tècnics de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Els tècnics resten pendents de declarar quan s’hagi resolt el recurs que van presentar.

La portaveu de l’AVM3J, Beatriz Garrote, deia en una entrevista recent a l’ACN que aquest cas havia de servir per a saber què no s’ha de fer quan hi ha una tragèdia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any