‘El nostre cas ha de servir per a saber què no s’ha de fer quan hi ha una tragèdia’

  • Beatriz Garrote, portaveu de les víctimes del metro de València, en el vuitè aniversari de l'accident

VilaWeb
ACN
02.07.2014 - 09:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol (AVM3J), Beatriz Garrote, confia que les seves experiències siguin exemple ‘sobre què no s’ha de fer’ quan hi ha una tragèdia. Garrote diu que la instrucció del recent accident de l’Alvia a Sant Jaume de Galícia ‘és exemplar’: s’han custodiat peces i s’ha demanat responsabilitats sobre mesures de seguretat, ‘cosa que en el cas del metro de València s’ha trobat a faltar’. En una entrevista amb l’ACN amb motiu del vuitè aniversari de l’accident de metro,amb 43 mort i 47 ferits, Garrote s’ha mostrat convençuda que ‘la societat va tenint consciència d’exigir respostes i no permet que els governs donin carpetada als casos’.

Dijous es compliran 8 anys de l’accident de metro de València i com cada tercer dia de mes, l’AVM3J es concentrarà a la plaça de la Mare de Déu per exigir noves respostes i responsabilitats. Els familiars no accepten la versió oficial i creuen que hi va haver més causes que l’excés de velocitat i més responsabilitats que les del conductor del comboi (mort al sinistre). L’associació denuncia irregularitats en la comissió d’investigació, amb alguns dels seus membres alliçonats, i mostra cada dia 3 la seva exigència de respostes.

Enguany, l’aniversari arriba marcat per dos fronts que poden ajudar a donar llum a les nombroses ombres que l’AVM3j assenyala. L’Audiència de València va confirmar la reobertura de les investigacions judicials, amb la imputació de tres tècnics de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). Els tècnics estan pendents de declarar un cop es resolgui el recurs que han presentat.

‘En l’àmbit judicial la gent està obligada a dir el que realment va passar’

En declaracions a l’ACN, Beatriz Garrote, es mostra esperançada en què es pugui fer justícia i considera ‘necessària una instrucció judicial que revisi les diferents causes de l’accident i que es demanin explicacions sobre la manca de mesures de seguretat, reclamades prèviament, que s’ha demostrat que haguessin evitat l’accident’.

Garrote ha remarcat que les persones que varen donar explicacions ‘les varen donar en el si d’una comissió parlamentària on estaven alliçonats sobre el que havien o no de dir’. Per aquest motiu considera ‘fonamental’ que les explicacions ‘es donin també en l’àmbit judicial on la gent està obligada a dir el que realment va passar’.

D’altra banda, el Parlament Europeu disposa d’un expedient, pendent d’avaluació, que podria suposar sancions per al govern valencià i un sever toc d’atenció per com va tractar la tragèdia, tant des del punt de vista polític com des del punt de vista informatiu a través de les cobertures que va oferir Ràdio Televisió Valenciana sobre l’accident.

La presidenta de l’AVM3J també confia en aquesta via on ‘s’han de debatre les responsabilitats del govern valencià tant en la informació des de FGV com en la manipulació que es va realitzar en mitjans de comunicació públics valencians’.

‘Gran part de la societat valenciana espera una resposta digna i honesta’

En declaracions recents, el vicepresident valencià, José Ciscar, ha dit que la Generalitat Valenciana demanarà disculpes als familiars si han percebut que el tractament informatiu de Canal 9 sobre l’accident no era l’adequat.

Preguntada sobre la qüestió, la portaveu dels familiars ha agraït el canvi de discurs ‘on sempre s’ha dit que no hi ha res a revisar’ però ha advertit que el Consell hauria d’haver tingut una avaluació pròpia sobre l’accident i que la percepció de manipulació no és exclusiva de les víctimes sinó que ‘gran part de la societat valenciana esta esperant que el govern valencià doni una resposta honesta i digna sobre l’accident’.

‘La plaça ja no ha tornat a estar buida’

L’especial ‘Els Oblidats’ que va fer el programa ‘Salvados’ de La Sexta sobre la lluita dels familiars va posar l’any 2013 el focus mediàtic sobre aquesta tragèdia. En aquest sentit, Garrote reconeix que va servir per donar a conèixer la causa a gran part de la societat i despertar la consciència a moltes persones.

La portaveu dels familiars celebra que una vegada que la majoria de ciutadans ha conegut el que va passar amb l’accident del metro ‘les mostres de suport les notem cada dia 3 a la plaça, que no ha tornat a estar buida’. En aquest sentit, ha remarcat que el suport de la societat valenciana ‘es fa notar dia a dia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any