ACS renuncia al Castor i demana que li tornin els diners

  • El projecte de magatzem de gas subterrani és aturat pels terratrèmols causats a la costa

VilaWeb
Redacció
25.06.2014 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ACS ha anunciat que renunciava a la concessió de l’explotació del magatzem de gas subterrani de la plataforma Castor, segons que ha anunciat la Comissió del Mercat de Valors espanyola. La companyia Escal UGS, participada en un 67% per ACS i en un 33% per CLP, ha començat ha demanat l’autorització als seus bonistes (el principal és el Banc Europeu d’Inversions, amb 300 milions) per a fer marxa enrere. Si li ho autoritzen, demanarà al ministeri d’Indústria espanyola la reversió del projecte, és a dir, que li retornin els 1.400 milions d’inversió.

ACS ha iniciat el procés d’obtenció de l’autorització prèvia per part del Banc Europeu d’Inversions i, eventualment, de l’assemblea de titulars dels bons per al finançament de la planta. De fet, a banda dels sismes causats per la planta, una de les claus és el finançament després que la setmana passada l’agència de qualificació Fitch rebaixés tres graus la valoració dels bons davant la incertesa del projecte. La setmana passada Fitch va situar en bons escombraria els bons per al finançament de la planta en considerar que l’escenari més probable és que la promotora Escal UGS, en mans majoritàriament d’ACS, renunciï al projecte a finals de novembre. Aquesta és la data que l’empresa es va comprometre a posar en marxa el Castor o, en cas contrari, retornar als inversors bona part dels més de 1.400 milions d’euros obtinguts gràcies a l’emissió efectuada amb el suport del Banc Europeu d’Inversions (BEI) -que va comprometre en l’operació 500 milions públics-.

Per la seva banda, el govern espanyol va quantificar en 1.700 milions d’euros el cost que suposaria tancar la planta. Així ho va explicar fa unes dies del secretari d’Estat d’Energia, Alberto Nadal, que va afegir que el tancament definitiu del projecte Castor s’havia de “pensar” i que potser calia plantejar-se una utilitat en un futur. La planta ha causat uns 600 moviments sísmics a la costa d’Alcanar i Vinaròs.

VÍDEO: Florentino Pérez queda retratat per les seves declaracions sobre Castor

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any