Rajoy: ‘Hi ha xoc de trens perquè una màquina avança per la via equivocada’

  • El president del govern espanyol diu per primer cop que acceptaria reformar la constitució espanyola

VilaWeb
Redacció
31.05.2014 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, creu que si ‘els xocs de tren es produeixen és perquè una de les dues màquines avança per la via equivocada’. Ho ha assegurat en parlar sobre el procés català des de la XXX Reunió del Cercle d’Economia, a Sitges. Rajoy, però, ha donat un pas significatiu en reconèixer per primer cop que estaria disposat a negociar una reforma de la constitució espanyola. 

El president del govern espanyol assegura que està ‘disposat a parlar sempre que no s’incompleixi la llei’ i avisa que veu ‘impensable fer la consulta el pròxim nou de novembre. Malgrat això ha assegurat que no ha tancat “mai” la porta a una reforma de la Constitució. I és més: el president espanyol ha recordat que des del 1978 la Carta Magna s’ha modificat per exemple quan van pactar amb el president Zapatero pel llindar del dèficit. “Per fer la reforma de la Constitució cal saber quin és el contingut de la reforma, per fer què?”, ha apuntat. Si és en clau federal ha demanat que es plantegi quines diferències hi hauria entre el model federal simètric, l’asimètric, o la diferència que hi hauria amb el model autonòmic actual. “S’han de revisar competències exclusives, partim la sobirania nacional?”, ha preguntat. “no m’hi nego, però cal saber l’objectiu” de la reforma constitucional, que proposen per exemple els socialistes, de la mateixa manera que cal tenir clar el “què” quan es planteja una reforma del Senat. 

El president del Cercle d’Economia li ha demanat de’rebutjar l’immobilisme i atrevir-se a moure fitxa’ i el president espanyol ha respost que ell no s’enroca i que està disposat a parlar amb Artur Mas. 

CiU ha repost ràpidament les paraules de Rajoy per boca de Lluís Corominas: “fins quan ens farà patir políticament, democràticament, socialment i econòmicament?”, ha preguntat en veu alta el vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC. “Que ens escoltin, d’una vegada!”, ha instat, advertint al PP que “la història els jutjarà amb molta duresa sinó rectifiquen”. 

Davant les invitacions per apostar per una “tercera via”  Corominas ha demanat a “no confondre mà estesa amb terceres vies falses”. “Tots els que han parlat de terceres vies només amb la voluntat de tirar enrere la consulta s’han trobat un missatge molt clar”, ha indicat Corominas al·ludint indirectament als mals resultats del PSC i el PSOE a les eleccions europees del passat diumenge 25 de maig.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any