Tornen a sonar al Born cançons i romanços del 1714

  • El repertori recuperat després de segles de silenci és compost per peces inspirades en textos polítics sobre la guerra de Successió

VilaWeb
Redacció
12.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cançons i romanços de la Catalunya del 1714 tornen a sonar avui a la Sala Moragues del Born Centre Cultural, tres-cents anys després. Gràcies al professor i músic Antoni Rossell i la filòloga Joana Escobedo, els tretze temes que integren el repertori del concert han pogut ser reconstruïts musicalment. 

La interpretació narra el conflicte de la Guerra de Successió i el setge que va patir Barcelona. Els temes són inspirats en textos de contingut polític d’aquella època i giren entorn la Guerra de Successió i a favor de la causa de l’arxiduc Carles d’Àustria. La reconstrucció musical s’ha fet a partir de melodies populars, goigs religiosos i altres fragments de la tradició oral catalana dels segles XVII i XVIII. La majoria de les obres interpretades van ser prohibides per Felip V i oblidades pel món editorial. Això ha fet que el projecte hagi requerit una profunda recerca i selecció, a més d’un procés de preparació doble: textual i musical. 

La feina d’Antoni Rossell i Joana Escobedo es fa visible avui al costat de les simbòliques runes del Born amb motiu del tricentenari del setge de Barcelona i per donar a conèixer una part significativa del fons patrimonial del país. 

L’espectacle va a càrrec dels actors Xavier Tor, Arnau Puig i del mateix Antoni Rossell acompanyats per Ferran Pisà a la guitarra barroca, Pere Gómez a la percussió i la Societat Coral La Lira de Sant Cugat del Vallès. L’entrada és totalment gratuïta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any