Bolaño, d’amenaçar periodistes a insultar els espectadors

  • L'ex-cap de comunicació de Montilla, tertulià habitual a televisió i ràdio, perd els estreps

VilaWeb
Redacció
05.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una setmana, Toni Bolaño ha utilitzat l’alzheimer de Pasqual Maragall per a descareditar Jordi Martí en la polèmica de les primàries del PSC i ha insultat un teleespectador que el criticava per Twitter en plena tertúlia al 3/24. Bolaño és un habitual de les tertúlies televisives i radiofòniques catalanes, per més que es queixa permanentment –ahir ho va tornar a fer– de manca de pluralitat en els mitjans. I escriu periòdicament al diari Crónica Global i a La Razón, des d’on ha contribuït a engreixar l’atac mediàtic espanyol contra el sobiranisme cívic.

L’últim episodi polèmic de Bolaño va ocórrer dijous al vespre, al programa 23/24 del canal 3/24. En la tertúlia va arribar a insultar un espectador: li va dir ‘imbècil’ perquè l’havia criticat a Twitter. Malgrat que cap dels piulets que sortien a la pantalla no l’insultava, Bolaño va perdre els estreps i es va queixar que els responsables del programa no feien bé la seva feina a l’hora de filtrar els missatges. A més, va fer durar la polèmica uns quants minuts, dient paraules gruixudes, com ara que ‘se li inflaven els collons’, o bé que publicaven missatges crítics que el posaven ‘a parir’. La raó, segons ell, era aquesta: ‘Sóc ‘únic de la tertúlia que discrepa de la posició dominant.’ Els periodistes Fidel Masreal i Marta Lasalas, que compartien tertúlia amb ell, no se’n sabien avenir.

Heus ací el fragment del programa:

Bolaño carrega des de la seva columna al diari La Razón contra el procés sobiranista,  i fou qui va publicar fa unes quantes setmanes una informació en què intentava vincular Òmnium Cultural amb un assassinat. ‘Un assassí al capdavant d’Òmnium Cultural’, titulava Bolaño.

Abans d’esdevenir un personatge habitual en tertúlies, Bolaño va tenir un càrrec institucional important a la Generalitat de Catalunya, com a cap de comunicació de José Montilla quan aquest era president. No va acabar el mandat juntament amb Montilla perquè el van fer plegar, per haver transcendit les amenaces al periodista de La Vanguardia Jordi Barbeta. Fou l’any 2007. Segons que va explicar Barbeta, Bolaño li va dir: ‘Et juro que no pararé fins que no et foti’, arran de la publicació de la notícia sobre la interpretació restrictiva que feia el govern espanyol de l’estatut aprovat un any abans.

El Col·legi de Periodistes va arribar a intervenir d’urgència amb caràcter d’ofici i va dir que trobava del tot incompatible l’estil i l’actitud de Bolaño amb el càrrec que ocupava, per més que hagués demanat disculpes a Barbeta.

Home de confiança de Montilla

Bolaño va treballar durant onze anys al costat de José Montilla, ocupant diversos càrrecs. La vinculació amb el PSOE va començar el 1996 com a membre de l’equip de Josep Borrell, quan aquest era candidat a la presidència del govern espanyol, i un any més tard va començar a treballar estretament amb Montilla. Va ser coordinador de comunicació de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, la Diputació de Barcelona i la secretaria d’organització del PSC.

El 2003 va ser nomenat cap de premsa del PSC i després va ser al costat de Montilla mentre aquest va ser ministre espanyol d’Indústria, Comerç i Turisme. Durant la candidatura de Montilla a la presidència de la Generalitat, Bolaño va ser el seu director de comunicació i, finalment, es convertí en director de l’oficina de comunicació de Montilla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any