El PSC reconeix ‘mala praxi’ en les primàries però no anul·larà cap resultat

  • Considera que aquestes males pràctiques 'no són punibles'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2014 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’autoritat electoral de les primàries del PSC de Barcelona ha reconegut que va haver ‘males praxis’ en les votacions a la seu de Ciutat Vella durant la primera tanda de dissabte passat, però considera que aquestes ‘no són punibles’. Les denúncies d’irregularitats van portar ahir l’ex-candidat Jordi Martí a impugnar els resultats d’aquesta mesa electoral i a demanar una investigació en dues altres més. Avui Jaume Collboni reaccionava proposant que, si l’autoritat electoral ho considerava convenient, no es comptabilitzessin els vots d’aquestes tres meses. L’autoritat electoral, però, tot i reconèixer ‘males praxis’ descarta anul·lar les meses qüestionades i ha donat per bons els resultats.

Aquest matí, el primer secretari de la federació de Barcelona del PSC, Carles Martí, ha negat que es manipulessin vots en les primàries de dissabte; que es portessin paquistanesos a votar pel candidat que va ser més votat, Jaume Collboni, tal com palesaven aquesta crònica i aquest vídeo d’Andreu Barnils. ‘S’ha complert el principi democràtic d’una persona, un vot’, ha dit Carles Martí a RAC-1, i ha afegit que els paquistanesos que van participar ho van fer ‘perquè tenen una ideologia progressista’.

‘El que vam comprovar són dificultats idiomàtiques, però aquestes persones tenien una referència. Són persones que la seva ideologia és una ideologia progressista, socialista’, ha declarat. També ha dit que havia vist militants d’altres partits que havien anat a votar, i ha acabat dient: ‘El que vam comprovar són dificultats idiomàtiques, però aquestes persones tenien una referència. Havien estat a actes, amb militants del partit, amb gent de candidatures… Són persones que la seva ideologia és una ideologia progressista, socialista, igual que ho han fet persones d’altres nacionalitats. Els paquistanesos no han votat tots Jaume Collboni. Ho sé perquè en conec i m’ho han dit.’

El PSC desestima la impugnació de Jordi Martí

L’autoritat electoral de les primàries del PSC de Barcelona va desestimar ahir al vespre la impugnació dels resultats del col·legi de Ciutat Vella que havia presentat Jordi Martí arran de les denúncies d’irregularitats. ‘Les pràctiques denunciades per Moviment Barcelona en nom de Jordi Martí corresponen a pràctiques de mobilització de vot pròpies de les primàries obertes’, deia en un comunicat.

L’equip de la candidatura de Jordi Martí havia impugnat els resultats electorals a la seu de Ciutat Vella i demanava que s’investiguessin també els col·legis electorals de Ciutat Meridiana i del Poble-sec per si hi hagués hagut pràctiques similars. 

‘Hi ha constància, per part de testimonis, interventors i mitjans de comunicació, de situacions i dinàmiques molt estranyes a la seu electoral situada a l’agrupació de Ciutat Vella. En particular, la presència de molts votants que desconeixien absolutament el contingut i l’abast d’allò que s’estava celebrant’, deia Jordi Martí en el text d’impugnació que va fer arribar al partit. ‘Cal insistir que unes primàries obertes han d’afavorir la participació de tothom, però s’ha de pressuposar que aquells que hi participen ho fan per una decisió lliure i amb consciència del que estan fent. Grups de persones al carrer recollint la papereta i l’euro, que entraven al col·legi a votar sense ser capaços d’expressar el sentit del que estaven fent, fa pensar que es tractava d’una iniciativa organitzada que s’aprofitava de la vulnerabilitat de determinats col·lectius. A més d’una falta de respecte vers aquestes mateixes persones, és prou greu per a posar en dubte el resultat d’aquesta taula’, afegia. 

Els responsables de la campanya de Martí explicaven que havien presentat la impugnació al límit del termini perquè esperaven saber l’opinió del PSC o de l’autoritat electoral: ‘Sorpresos per l’absència de cap mena de comentari o acció sobre uns fets que han enterbolit la transparència i qualitat democràtica de les primàries, hem decidit presentar aquesta reclamació.’ Van dir que era una impugnació moral, per justícia i respecte a tots els votants, i que esperaven que es dissipés ‘qualsevol ombra de dubte al voltant de les primàries’. 

Tanmateix, l’autoritat electoral ho va desestimar, perquè va considerar que el procés s’havia fet de manera neta i transparent: ‘No hi va haver incidències destacables. […] Els resultats són inqüestionables.’

Collboni proposa que no es comptabilitzin els vots de les tres meses polèmiques

Per la seva banda, la candidatura de Jaume Collboni ha demanat a l’autoritat electoral que, si ho creu convenient, no tingui en compte les tres meses polèmiques de Ciutat Vella, Ciutat Meridiana i Poble Sec a l’hora de fer el recompte final de la primera tanda. ‘Som conscients de la contrarietat que pot suposar pels centenars de ciutadans que van votar a totes les candidatures en aquelles tres meses, però creiem que per davant de tot s’ha de garantir la pulcritud del procés de primàries obertes i l’honorabilitat dels candidats’, diu en un comunicat. 


Informació relacionada: 

Polèmica a les primàries del PSC per possibles irregularitats

Mail Obert d’Andreu Barnils: Jaume. Crònica en primera persona de les increïbles primàries obertes dels socialistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any