Juan Carlos va organitzar el cop d’estat per desfer-se de Suárez

  • Ho diu la periodista Pilar Urbano en una llarga entrevista El Mundo · Explica part de la documentació del llibre 'La gran desmemoria', en què es basa per a fer l'acusació

VilaWeb
Redacció
30.03.2014 - 20:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’organització del cop d’estat del 23 de febrer de 1981 per part del general Alfonso Armada va ser obra de Juan Carlos que volia fer fora de la presidència Adolfo Suárez, amb qui tenia una relació extremadament tensa. Ho explica la periodista Pilar Urbano en el llibre ‘La gran desmemoria’, que sortirà a la venda dijous. Avui el diari El Mundo ha publicat una llarga entrevista a la periodista, on explica episodis molt rellevants i sorprenents de la relació entre Suárez i Juan Carlos.

Urbano té converses enregistrades amb Suárez i diversos testimonis, a més de documentació escrita de l’època corresponent a tot de polítics. Assegura que Juan Carlos va moure tots els fils que van conduir al 23-F amb la intenció de fer fora del govern Suárez, amb qui tenia unes relacions pèssimes.

Relata converses entre el cap d’estat i el cap de govern, en què Juan Carlos commina obertament Suárez a dimitir, es nega a acceptar que convoqui eleccions i li anuncia el cop d’estat com a solució. Un cop d’estat d’on havia de sortir un govern de concentració presidit per Juan Carlos mateix o per Armada, amb l’acord de tots els grans partits, excepte CiU i PNB. Molts dirigents, entre els quals Urbano esmenta González, Fraga i Solé Tura, ja havien donat el vist-i-plau a integrar-se en un govern presidit per un militar.

En l’entrevista, Pilar Urbano, que va escriure un llibre anterior amb el suport de Sofia de Grècia, relata amb tot detall les amenaces de Juan Carlos a Suárez i explica quines són les seves fonts, amb noms i cognoms. Sobre els fets del 23-F, diu que creu que Juan Carlos ja no controlava aquella acció, però que hauria estat impossible sense el suport del monarca a Armada i al cop d’estat que Suárez va aturar dimitint per sorpresa dies abans que es dugués a terme.


Informació relacionada:

Alemanya confirma la simpatia de Juan Carlos pels colpistes del 23-F (5.2.2012)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any