PSC i PSOE es volen coordinar millor per a combatre la consulta

  • Navarro i Rubalcaba pretenen que el congrés espanyol proposi un nou model territorial

VilaWeb
Redacció
07.01.2014 - 15:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les direccions del PSC i del PSOE han constituït el Comitè de Coordinació Política entre els dos partits que ha posar en marxa les actuacions dels socialistes sobre l’encaix federal de Catalunya dins d’Espanya. De fet, en la primera reunió que han encapçalat el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s’ha aprovat nou punts. Entre més, proposen la creació d’una subcomissió a la Comissió Constitucional del congrés per tal que la cambra estudiï un nou model territorial.

Les directives del PSC i del PSOE s’han reunit avui a Barcelona per a pactar l’estratègia contra la consulta sobre la independència. Han posat en marxa el Comitè de Coordinació Política PSOE-PSC, una eina de coordinació entre els dos partits que ha de servir per posar en marxa ‘el desenvolupament i l’articulació’ de les nou iniciatives polítiques que han aprovat aquest dimarts.

Model territorial, grup d’experts per la constitució i el TC

Entre aquestes iniciatives destaca la següent: volen portar al congrés espanyol la creació d’una subcomissió, dins la Comissió Constitucional de la cambra espanyola, per a dialogar i estudiar ‘la renovació del model territorial’. La petició, segons Rubalcaba, es faria ‘la setmana que ve’.

Entre les altres propostes del comitè, hi ha també la creació d’un grup de treball amb representants polítics i experts que ‘aprofundeixi’ sobre com reformar la constitució cap a un model federal, ha explicat Navarro. També volen que ‘s’afavoreixi la lleialtat i la cooperació’ entre administracions per tendir a una relació cada cop més federal, han explicat, a més d’articular ‘amb caràcter immediat’ una modificació de la llei Orgànica del Tribunal Constitucional per tal d”introduir el recurs previ’ i evitar per tant que falli sobre un estatut d’autonomia després un cop ja s’hagi votat en referèndum, ha precisat Rubalcaba.

Granada ‘comença a caminar’

El primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, també ha assegurat que després de la reunió d’aquest dimarts, el full de ruta que van pactar els socialistes, el document de Granada, ‘ha començat a caminar en propostes concretes de la reforma de la constitució i per avançar cap a un model federal; ha començat a caminar l’alternativa al xoc’ a què condueixen, ha dit, ‘els separatistes¡’.

En aquest sentit, Rubalcaba ha insistit que cal obrir ‘diàleg’ entre partits, entre governs i entre cambres per tal de rebaixar tensions entre Catalunya i Espanya. Creu que les decisions tant del president de la Generalitat, Artur Mas, com del govern espanyol, Mariano Rajoy, porten a un carreró sense sortida i ‘augmenten la fractura’ entre les dues societats. ‘Són dues males estratègies’, ha sentenciat.

Un dels punts de l’articulat que han aprovat les dues direccions inclou també tirar en davant una campanya per explicar precisament el contingut del document de Granada i difondre ‘a Catalunya i a la resta d’Espanya’ quina és la proposta federal dels socialistes. No descarten, ni Navarro ni Rubalcaba, que fer pedagogia passi més endavant per tornar-se a reunir amb Mas i Rajoy. De moment, però, optaran d’entrada per dur el debat a les cambres espanyola i catalana.

Vot diferenciat al congrés

Rubalcaba i Navarro han insistit en la relació “molt fluïda” entre les directives de les dues direccions, després que l’any passat votessin en dues ocasions per separat sobre el dret de decidir al congrés.

Els màxims dirigents, però, han evitat respondre si, un cop aprovats aquests nou punts de base, els socialistes catalans tornaran a votar diferent al PSOE sobre el dret de decidir i la consulta. ‘No n’hem parlat”, han assegurat Navarro i Rubalcaba. També han evitat definir-se sobre quina serà la posició del PSC a l’hora de votar al parlament quina és la via per portar la consulta a Madrid -d’entrada, a través de l’article 150.2-.

‘Democràcia és votar allò que la llei permet votar’

El màxim dirigent dels socialistes espanyols ha insistit que la consulta que van acordar tirar endavant quatre grups parlamentaris està fora de la llei. ‘La democràcia és votar allò que la llei et permet votar, el que no és en aquest marc no es pot votar en les regles de la democràcia’, ha declarat.

En aquesta línia, ha recordat que la constitució sí que permet votar, en canvi, una reforma de la carta magna. I aquesta opció, pel socialistes, és doblement favorable perquè compleix la llei i permet votar ‘un projecte comú per seguir junts’.

A banda de Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba, a la reunió de directives també hi havia el secretari d’Acció Política del PSC, Antoni Balmón, i la la vicesecretaria general dels socialistes espanyols, Elena Valenciano, Ramon Jáuregi, i els diputats Núria Parlón, Miquel Iceta i Eva Granados, entre d’altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any