Van Rompuy repeteix que un estat català hauria de demanar l’accés a la UE

  • El president del Consell Europeu ha comparegut al costat de Rajoy

VilaWeb
Redacció
12.12.2013 - 20:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Herman Van Rompuy, president del Consell Europeu, ha parlat de la possible independència de Catalunya en una compareixença al costat de Mariano Rajoy a Madrid. D’entrada, Rompuy ha fet la declaració habitual –’A mi no em toca parlar d’això’–, però tot seguit s’ha pronunciat sobre la qüestió i ha dit que ‘la separació d’una part d’un estat membre no serà una cosa neutral’. I ha afegit: ‘Confio que Espanya continuarà sent un estat unit i responsable de la nostra Unió Europea.’

Van Rompuy ha dit que ‘els tractats s’apliquen als estats membres’. I ha afegit: ‘Un nou estat independent esdevindrà un tercer país i no se li aplicaran els tractats a partir del dia de la independència.’ Segons Van Rompuy, ‘un nou estat podria sol·licitar esdevenir un estat membre pel principi de cessió, però hauria de tenir l’acceptació de tots els estats membres de la UE’.

A continuació, Van Rompuy ha explicat que ell, com a belga, sempre s’havia oposat als moviments independentistes i que considerava que la unitat era un valor a preservar. I ha dit que sí que es podia parlar de noves formes d’organització interna dels estats, però preservant la unitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any