Herrera replica a Navarro que ‘l’únic federalisme possible’ es basa en el dret de decidir

  • El coordinador nacional d'ICV assegura que el seu partit no posarà 'bastons a les rodes' a la negociació sobre la pregunta de la consulta

VilaWeb
ACN
02.12.2013 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha avisat al primer secretari del PSC, Pere Navarro, i al secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ‘l’únic federalisme possible avui en dia és el que es construeix a partir del dret de decidir’. Després de l’acte polític d’ahir en què els màxims dirigents de PSC i PSOE van tornar a exhibir la seva sintonia per reivindicar una reforma de la constitució de tall federal, Herrera ha lamentat que ‘el federalisme de Navarro se supediti a Alfredo Pérez Rubalcaba’. En referència a les negociacions sobre la pregunta de la consulta, Herrera ha assegurat que en cap cas posaran ‘bastons a les rodes’ i que no volen expulsar ningú del procés.

Herrera ha marcat distàncies entre el federalisme que defensa la seva formació política i el que reivindiquen PSC i PSOE. ‘El federalisme d’ICV se supedita al dret de decidir i el federalisme de Pere Navarro se supedita a Alfredo Pérez Rubalcaba’, ha remarcat per després afegir que Navarro hauria de ser conscient que ‘l’únic federalisme possible avui és el que es construeix a partir del dret de decidir’. D’aquesta manera, s’ha referit a la proposta de Navarro i Rubalcaba com un ‘federalisme impossible’ i ha conclòs que ‘un federalisme que no defensa el dret de decidir no és federalisme’.

Segons Herrera, la voluntat del seu partit és que el PSC es sumi als partits favorables a la consulta i, si no és possible, que ho facin ‘molts socialistes’. ‘Sinó això no tira’, ha avisat. Davant d’un escenari en què PP i PSOE no volen la consulta, Herrera ha assegurat que ICV ho farà tot perquè hi hagi una ‘àmplia majoria’ a favor de la consulta.

En la mateixa línia, el portaveu adjunt d’ICV-EUiA, Joan Mena, ha retret al PSC que faci una crida a sumar pel federalisme quan ‘prèviament han practicat la resta’, despenjant-se dels partits que estan a favor de la consulta. ‘El primer dels articles de qualsevol federalisme ha de ser el dret de decidir, sinó no és federalisme, és una imposició, una manera disfressada de continuar parlant d’un centralisme que veiem on ens ha portat’, ha argumentat.

En referència a les negociacions entre els partits sobre la consulta, Herrera ha refermat el compromís d’ICV i EUiA perquè ‘tot acabi bé’ i ha situat la consulta com l’única via per desencallar la situació actual. ‘El que no farem en cas és posar pals a les rodes i mirar d’expulsar algú del procés’, ha garantit Herrera que també ha insistit que la pregunta ha de ser ‘clara i inclusiva’, en la línia del que ha manifestat el president de la Generalitat, Artur Mas.

Herrera confia que amb la tornada de Mas, després del seu viatge a l’Índia, es desencalli la situació i ha recordat que ‘el mandat del Parlament s’està incomplint i no és per ICV-EUiA’. De fet, ha defensat que la seva formació ha ‘flexibilitzat’ la seva posició perquè entén que així ho requereix l’acord. ‘Hi ha qui tenia molta pressa en aprovar aquest marc i ara ha no tenen aquesta pressa’, ha recriminat el líder dels ecosocialistes dirigint-se a ERC.

D’altra banda, el coordinar nacional d’ICV s’ha mostrat molt dolgut davant la intenció de CDC d’elaborar un llibre blanc sobre la independència com ha fet Escòcia. Herrera ha recriminat al Govern que vulguin fer un país mentre l’estan desmuntant. ‘Em fa mal que els que es venen l’habitatge públic del país em vinguin amb el llibre blanc de com volen fer el país. Hi ha una flagrant contradicció’, ha retret.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any