Homs no descarta que la consulta pugui ser abans de l’octubre de 2014

  • Governació al·lega raons logístiques per a no fer-la abans · ERC en discrepa

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.11.2013 - 13:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern, Francesc Homs, no ha volgut descartar avui que la consulta sobre la independència pugui fer-se abans de l’octubre de 2014, tot i les declaracions d’ahir de la vice-presidenta Joana Ortega, que va dir que el Departament de Governació no preveia de poder fer la consulta abans de l’octubre de l’any vinent, per raons logístiques, en cas que no hi hagués ‘voluntat col·laboradora’ de l’estat espanyol.

Homs ha dit que es tindrien en compte aquestes conseideracions organitzatives, però que la decisió era política. ‘Fixar la data i la pregunta, com sap tothom, és una decisió política que s’ha de prendre aquest desembre. Fins aleshores, totes les consideracions tècniques i d’oportunitat són a tenir en compte, evidentment, però la decisió final la prendrem entre tots el mes de desembre’, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio i TV3 des de Pamplona, on assisteix al 31è consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus. 

ERC discrepa de Governació

Per la seva banda, ERC veu l’octubre del 2014 massa tard. ‘Les coses bones, quan més aviat, millor’, ha declarat anit el president d’ERC, Oriol Junqueras, en un debat a TVE sobre l’anunci fet per Joana Ortega. I a la secretària general dels republicans, Marta Rovira, no la convencen les raons logístiques: ‘La data la decidirem per motius estratègics i polítics, i els motius logístics s’acabaran adaptant com sempre ha passat’, ha dit a RAC-1.

‘Es tracta de preparar un altre procés electoral. Si costa, si hi ha algun impediment, si hi ha algun obstacle, ajudarem a superar-lo. Jo estic tranquil·la. Ha de passar durant el 2014’, ha afegit Rovira, que ha reiterat que ‘ERC ajudarà en tot el que calgui el govern perquè aquesta consulta es pugui fer com més aviat millor, seguint les recomanacions claríssimes d’un informe del Consell Assessor per la Transició Nacional que em sembla impecable.’

Les ‘raons logístiques’

La vice-presidenta del govern va dir ahir a Catalunya Informació, fent referència a un informe tècnic del departament: ‘El destí d’un poble no es pot gestionar des de la covardia, però tampoc des de l’emergència o la impaciència. Aquest procés l’hem de fer bé.’ Si l’estat espanyol no autoritza la consulta però la tolera, és a dir, si la Generalitat fa servir la llei catalana de consultes, caldrà pràcticament un any per a poder preparar un cens i garantir el vot electrònic.

Ortega, que precisament va anar al Quebec la setmana passada per estudiar el procés de la consulta, va argumentar que el cens, per exemple, necessitava temps si no hi havia col·laboració de l’estat. Una altra qüestió a tenir en compte és el vot electrònic amb garanties de seguretat. Una de les possibilitats que sospesa el govern és que es pugui votar per internet de dilluns a divendres i presencialment el cap de setmana. La vice-presidenta ho justificà dient que el propòsit del govern era que la participació fos com més alta millor.

Sigui com sigui, va dir, encara cal negociar amb l’estat espanyol i veure si és possible un acord. Si no autoritza la consulta però la tolera, o bé si no la permet de cap de les maneres.

Ortega creu que si la consulta es fes el quart trimestre de l’any, el procés d’Escòcia i una hipotètica victòria del no no ‘contaminaria’ el resultat de Catalunya. ‘Hem de fer el procés ben fet i tenir les garanties de transparència i de rigor’, va insistir.

‘Jo no preveig una hipòtesi de confrontació. Tan sols una de poca col·laboració. Però he de preveure totes les hipòtesis: l’acord, la consulta tolerada i el conflicte’, va dir.

Segons Ortega, el president Mas espera l’informe dels tècnics del Departament de Governació per reunir-se amb la resta de partits i acordar la data de la consulta. Un dels aspectes que més determinarà aquesta decisió, creu la vice-presidenta, serà la via que finalment es faci servir per convocar-la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any