Otegi: ‘Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d’aprendre’

  • El dirigent abertzale empresonat a Logronyo veu 'amb admiració i enorme emoció' el procés català

VilaWeb
ACN
29.09.2013 - 11:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dirigent de l’esquerra independentista basca Arnaldo Otegi ha lloat el procés sobiranista català en considerar que ha obert ‘un gran front contra el model de la Transició’. En una entrevista aquest diumenge al diari ‘El Punt Avui’, Otegi diu que està vivint el procés català ‘amb enorme emoció, amb admiració, amb una gran expectativa i amb la humilitat suficient per reconèixer que Catalunya està donant grans lliçons que hauríem d’aprendre’.

Per al dirigent de l’esquerra abertzale, que porta quatre anys empresonat a Logronyo acusat d’intentar reconstruir Batasuna, ‘els bascos i les basques hem d’obrir ara un segon front que ens porti cap a la constitució d’un estat propi’.

Preguntat per la via per concretar la independència, Otegi diu: ‘Més que l’acte fundacional final i el mètode amb què es produeix, m’interessa el procés que ens condueixi fins aquest lloc. El procés ha de ser sòlid, popular, participatiu, horitzontal, democràtic i obert i ha de dilucidar el model d’estat i el model social que té incorporat. Això és el més fonamental.’ I afegeix: ‘Sobre la fórmula, li repetiria una reflexió: l’estratègia no pot dependre de l’Estat. Així que oferta d’acord per a la consulta sí, però si hi ha vet, posada en marxa immediata de fórmules de caràcter unilateral.’

‘Espanya només és repressió, pobresa i incultura’

Una altra de les diferències entre Escòcia i Catalunya/Euskadi, segons el líder abertzale, són els dos estats de qui depenen, Gran Bretanya i Espanya. ‘La Gran Bretanya ofereix un projecte d’unitat basat en el respecte i un model social que pot resultar atractiu. Creu, per tant, que està en disposició de fer una oferta que convenci la majoria dels escocesos i no té por la confrontació democràtica’, ha detallat Otegi. ‘Espanya, com a estat, que té per oferir-nos? Només repressió, pobresa i incultura. Per això no vol consultes ni a Catalunya, ni a Euskal Herria, ni a Gibraltar’, ha denunciat.

Pel que fa al paper del PNB, Otegi s’ha mostrat escèptic i ha assenyalat que ‘de les declaracions dels seus líders no es pot deduir de cap de les maneres que estigui disposat a fer una aposta per la creació d’un estat propi’. ‘De moment, les seves posicions es mouen més en el terreny de l’ambigüitat (nou estatus, dret a decidir) mentre tanca pactes fiscals i d’estabilitat amb el PSOE’, ha recordat el líder abertzale, que, no obstant, ha reflexionat en veu alta i ha afirmat que les posicions també dins el PNB poden variar i variaran ‘si som capaços d’aixecar al País Basc una autèntica majoria popular a favor de l’estat propi des de la pròpia ciutadania’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any