Terrateig recupera, per un dia, ‘l’escaldà’ de la pansa

  • La festa de 'l'Escaldà' es repetirà diumenge que ve a Montitxelvo

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.08.2013 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un centenar de persones han participat a Terrateig aquest diumenge 25 d’agost en una festa per a rememorar l’antic treball de ‘l’escaldà’, el procés pel qual el raïm es converteix en pansa. Aquesta festa, que es repetirà diumenge que ve a Montitxelvo, s’ha fet a iniciativa de l’investigador Carlos Fuster i de Casimir Romero, que amb comptat amb la col·laboració d’Ernest i Vicent Mahiques, i de l’Ajuntament de Terrateig.

La Vall torna a veure escaldar el raïm davant els riuraus

La banda oriental de la Vall d’Albaida guarda unes construccions pròpies d’aquell sector de la comarca que no trobem a l’interior: els riuraus. Es tracta d’unes edificacions rurals que trobem també, especialment, a la Safor i a la Marina Alta, dedicades a servir d’aixopluc per als canyissos amb què es preparava la pansa a les nits o en cas de pluja.

L’elaboració de la pansa requeria un treball anomenat ‘escaldada’, consistent a bullir el raïm en aigua amb un lleixiu fet expressament, després de la qual cosa s’escampa sobre uns canyissos que es posaran en un sequer al ras. El riurau té com a característica una série d’obertures, a mena d’arcs, que permet posar a cobert els canyissos de manera ràpida en cas de necessitat.

El clima de la Vall d’Albaida no és propici per a la producció de la pansa, excepte a la franja més propera a la costa, on se’n va produir fins a la dècada de 1970.  Parlem, sobretot, de Terrateig, Montitxelvo i Benicolet. Amb la desaparició de la pansa van caure en desús els riuraus, i van anar oblidant-se els treballs que l’acompanyaven.

Aquest hivern passat, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida va atorgar el seu premi d’Investigació al projecte de Carlos Fuster dedicat a l’estudi dels riuraus de la Vall d’Albaida, qui va proposar de reviure aquell treball de l’escaldada com a mostra de les antigues dedicacions dels llauradors de la comarca. La idea és ja una realitat, amb  l’organització de la Festa de l’Escaldada que va començar dissabte 24 amb una xarrada de Casimir Romero sobre l’elaboració de la pansa, a Terrateig, on diumenga s’ha fet una demostració de ‘l’escaldà’ i un esmorzar.

La festa tindrà continuació el cap de setmana que ve a Montitxelvo, on divendres 30 s’inaugurarà l’exposició ‘La cultura de la pansa a Montitxelvo’, a la Casa de la Música. Dissabte, s’hi presentarà el número 2 de la revista ‘Riuralogia’, a càrrec del director Juan M. Rey i de Carlos Fuster, i després es farà un sopar popular amb l’actuació musical de Baraca Folk. I diumenge serà el dia en què a partir de les nou del matí tindrà lloc el treball de l’escaldada al riurau de Vicente Mahiques, seguit d’un esmorzar amb actuacions dels dolçainers  tabaleters de la Safor i del grup de danses l’Ofra de Castelló de Rugat.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any