Més de tres mil independentistes s’enllacen entre Folgueroles i Vic

  • L'assaig de cadena humana ha ocupat quatre quilòmetres de recorregut

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.08.2013 - 13:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre 3.000 i 3.500 persones, segons l’organització, han enllaçat avui Folgueroles i Vic en l’assaig de cadena humana per la independència més llarg que s’ha fet fins ara. Amb el lema ‘En defensa pròpia‘, els participants han ocupat uns quatre quilòmetres de recorregut, tres menys dels que l’organització havia previst. Amb tot, el coordinador de l’ANC d’Osona, Jordi Ponsa, valora molt positivament l’assaig. ‘L’hem feta grossa. Ara el més important és que el moviment no s’adormi, i que l’Onze de Setembre el plat i el sofà no guanyin la batalla.’ L’acte també ha volgut ser un homenatge a Jacint Verdaguer.

La cadena ha passat per alguns dels espais vitals més lligats amb el poeta Jacint Verdaguer. Així, ha començat a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i ha recorregut un tram de la C-17. A Vic, els participants han encerclat el monument del poeta i han enllaçat fins a la carretera de Roda. 

Per aconseguir de fer el recorregut sencer feien falta més de 4.000 persones, però no s’ha assolit la xifra esperada i hi ha hagut punts on faltava gent.

El vice-president de l’ANC, Jaume Marfany, ha considerat que això havia de servir per ‘no abaixar la guàrdia’, i ha recordat que, com ha passat avui, encara hi ha punts on falta que s’inscrigui gent per poder completar el recorregut de la Via Catalana de l’Onze de Setembre. Amb tot, ha dit que encara quedava un mes i s’ha mostrat convençut que finalment hi hauria gent ‘per fer una cadena o dues’.

‘La Via és cap a la independència, no hi ha cap alternativa’

Marfany ha respost als qui volen que la finalitat de la cadena no sigui la independència dient: ‘La Via Catalana és cap a la independència, no hi ha cap alternativa.’ I ha afegit que tothom que hi participi ha de saber que ho fa per demanar la independència, tot i que també ha dit que era ‘oberta a tothom’ perquè l’independentisme que defensen ‘és inclusiu’. També ha insistit que a la diada només hi haurà una cadena i que no hi haurà ‘traçats alternatius’.

Ha afirmat també que la independència i l’assoliment d’un nou estat han de ser les eines per a trobar solucions als problemes que té Catalunya actualment. ‘No és la solució, és una oportunitat.’

Per acabar, ha dit que la Via Catalana és una forma ‘pacífica, lliure i disciplinada’ de demanar la independència. Ha dit que fins ara sempre que els catalans han utilitzat la força han perdut, i per això s’ha mostrat convençut que aquesta vegada s’aconseguirà l’objectiu, perquè la manera de demanar-ho és pacífica. ‘Tenim a la mà la victòria.’

La batllessa accidental de Vic, Anna Erra, ha refusat els comentaris que diuen que la Via Catalana és una forma d’opressió i ha recordat: ‘És l’estat qui oprimeix.’ Per contra, ha dit que la cadena era una forma d’expressar els anhels d’un poble i ha assegurat que havia arribat el moment de fer ‘un clam internacional’ per demanar la independència.

Durant tota la cadena humana s’han sentit reiteradament crits a favor de la independència i el Cant dels Segadors.

Informació relacionada:

Quins trams de la Via Catalana queden per omplir?

Les rèpliques de la Via Catalana a l’estranger

Guia pràctica de la cadena humana convocada per a l’Onze de Setembre

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any