Un veí de Puçol denuncia discriminació de la guàrdia civil per haver parlat en català

  • Acusa dos agents d'haver interposat una denúncia falsa contra ell i un company

VilaWeb
Redacció
09.08.2013 - 16:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rubén Durà, un veí de Puçol (l’Horta Nord), ha denunciat la guàrdia civil per la discriminació de què va ser objecte la setmana passada. Acusa dos agents d’haver interposat contra ell i un company seu una denúncia falsa, després d’aturar-los a la carretera, i diu que ho van fer perquè els havien parlat en català. 

Segons que narra el mateix Durà al seu compte de Facebook, la guàrdia civil va aturar el cotxe en què viatjava amb quatre persones més i els va ordenar que baixessin per escorcollar-los. Durà diu que va dirigir-se a un agent en espanyol per dir-li que li deixés un moment, que abans de baixar havia de descordar-se el cinturó. Una vegada fora del cotxe, va passar a parlar en català, i ‘des d’aquell moment l’agent va prendre una actitud altiva i xulesca’. A continuació, l’agent va demanar el DNI a Durà i un company seu, els dos que havien parlat en català, diu, i va fer una denúncia en què acusava els dos veïns de Puçol de no haver dut posat el cinturó. 

Durà denuncia que la guàrdia civil va interposar una denúncia falsa i que no és cert que no portessin posat el cinturó, i ho atribueix al fet que haguessin parlat en català. 

De fet, l’endemà va anar a la guàrdia civil a presentar una queixa pel tracte rebut i per la denúncia falsa, i explica que allà els agents que el van atendre, ‘amb respecte’ i en espanyol, li van fer comentaris com ara: ‘Clar, si li vau parlar en valencià, ell es va poder molestar’; ‘Per respecte us hi hauríeu d’haver dirigit en castellà’; o ‘La veritat és que quan et comencen parlant en valencià fot força’. 

‘Eixe és el seu respecte i la seua tolerància, mentre a tu només et queda picar-te-la amb dues pedres i, això sí, continuar utilitzant, tossudament, amb alegria, espontaneïtat, naturalitat i de forma incansable, l’eina que ells més odien… el català, allò que ens defineix’, conclou Durà en el seu escrit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any