Rajoy acorralat per la publicació dels SMS a Bárcenas

  • Rajoy va demanar a Bárcenas per sms que negués la comptabilitat B del PP

VilaWeb
ACN
14.07.2013 - 10:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El Mundo publica avui uns quants missatges de text de mòbil que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l’ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, es van intercanviar al llarg de dos anys, i on Rajoy intenta tranquil·litzar l’ex-tresorer per convèncer-lo de no parlar, segons el diari. D’aquesta manera s’explicaria el silenci que Bárcenas va mantenir sobre la comptabilitat B i els sobresous del partit, fins que va entrar a la presó. La decisió de difondre aquests comprometedors missatges s’interpreta com la resposta de l’ex-tresorer al partit, que aquesta setmana, en boca d’Alfonso Alonso, va titllar Bárcenas de ‘delinqüent que ha fet de la mentida el seu estil de vida’.

El president espanyol va mantenir contacte directe i permanent amb Bárcenas, com a mínim des de maig del 2011 al març de 2013, i li va demanar que negués l’existència de la comptabilitat B i els sobresous al partit, apunta El Mundo. Això explicaria el silenci que mantenia l’extresorer sobre el tema.

El contacte entre Rajoy i Bárcenas era mitjançant SMS, converses telefòniques i també algun cara a cara i, en aquest cas, en alguna ocasió hi va participar la dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias.

Els missatges que difon el Mundo són, segons sembla, només una part dels que existeixen i que, segons el diari, proven el suport continuat que Rajoy va donar a Bárcenas per tapar l’escàndol dels sobresous, la comptabilitat B i els comptes a Suïssa.

En els SMS es veu com Rajoy va intentar calmar l’extresorer quan les coses es van començar a complicar: ‘Luis, res no és fàcil, però fem el que podem. Ànims’. Ja el 2013, poc després de conèixer-se l’existència dels comptes a Suïssa, Rajoy va demanar-li que sigués ‘fort’.

El punt d’inflexió

El pacte de silenci que l’ex-tresorer del Partit Popular va mantenir a petició, suposadament, de Rajoy, es comença a esquerdar el 18 de gener del 2013, moment en què es comença a fer públics a travès de la premsa que Luis Bárcenas pagava amb ‘diner negre’ sobresous a membres de la direcció del PP, amb quantitats de fins a 15.000 euros en metàl·lic, segons El Mundo. Atribueix que part de les filtracions provenen de l’entorn de Maria Dolores de Cospedal, que l’havia substituït. ‘Estimat Mariano, li he explicat a Marilar –de Andrés, periodista que treballa en la comunicació del partit– la improcedència de fer un comunicat meu per contrarestar la filtració de Cospedal al Mundo’, diu Bárcenas a Rajoy.

El missatge continua: “Ha de sortir ella a demanar que el Mundo aporti proves. Amb mi hi pots comptar sempre i saps que t’estic agraït pel suport que personalment m’has donat sempre. Una abraçada. Luis.’ L’SMS, que dóna instruccions clares al cap de l’executiu, obtè resposta, indica el diari, del mateix Rajoy: “Luis, ja ho entenc. Sigues fort. Demà et trucaré, una abraçada.’

El 14 de març, poc després de les nou del vespre i coincidint en el dia en què és acomiadat oficialment i on se l’insta a abandonar el seu despatx al carrer Génova, Bárcenas envia el següent SMS: ‘Mariano, vergonyós el comportament d’aquesta tarda dels dos advocats del partit. No han permès que les persones que he enviat verifiquin el contingut de les caixes que hi havia en el despatz que tu em vas autoritzar.’

Aquest greuge que denuncia Bárcenas acaba amb unes paraules que semblen una sentència: ‘Tu sabràs a què estàs jugant, però jo quedo alliberat de tot compromís amb tu i amb el partit.’

 

MÉS INFORMACIÓ: #FemForaLaMàfia convoca un repic d’atuells davant les delegacions del govern espanyol

L’oposició exigeix la dimissió de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any