De Gispert: ‘La declaració de sobirania continua vigent’

  • La presidenta del Parlament de Catalunya insisteix que la declaració és política i no té efectes jurídics, de manera que no pot suspendre's

VilaWeb
Redacció
09.05.2013 - 10:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha defensat que la declaració de sobirania suspesa ahir pel Tribunal Constitucional continuava vigent: ‘És una declaració política, l’expressió d’una voluntat, no té efectes jurídics’, ha argumentat en la compareixença posterior a la Junta de Portaveus, que s’ha reunit aquest matí d’urgència. ‘Ni pressuposa la independència ni l’estat propi, sinó que expressa la sobirania del poble per poder decidir el seu futur’, ha afegit. 

La Junta de Portaveus ha deixat en mans dels serveis jurídics del parlament la resposta a la suspensió de la declaració de sobirania, ha explicat De Gispert. Aquesta ha estat una opinió majoritària però no unànime, ja que PSC, PPC i C’s veuen lògica la providència del TC.

Els socialistes han demanat no presentar al·legacions i els populars han reclamat no constituir la comissió del dret a decidir fins que es pronunciï el TC. No s’ha plantejat fer cap declaració de rebuig perquè no hi ha unanimitat. 

Alguns grups consideren que l’admissió a tràmit del TC ja suposa que la declaració de sobirania contravé la constitució espanyola, al contrari del que opinen els serveis jurídics, que sostenen que aquest text no té efectes jurídics i normatius i simplement compleix la funció ‘d’impuls polític del parlament’. ‘Totes les proposicions de resolució tenen aquest sentit, i el mateix TC, en diferents resolucions, ha dit que si no tenen efectes resolutoris o normatius, entren dins del principi democràtic de la pròpia expressió dels parlamentaris’, ha dit De Gispert.


El parlament respon al TC amb el primer desacatamentDecideix de crear la comissió sobre el dret de decidir, derivada de la declaració de sobirania suspesa pel tribunal espanyol

Editorial de Vicent Partal: Contra la imposició, la desobediència

Òmnium demana un arbitratge internacional del procés

ERC, ICV i la CUP diuen que cal continuar com si res

Navarro: ‘Ja vam avisar que la declaració de sobirania era il·legal’

CCOO i UGT de Catalunya lamenten la decisió del TC



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any