Òmnium demana un arbitratge internacional que permeti al poble català pronunciar-se democràticament

  • L'entitat vol un procés equilibrat davant d'unes institucions espanyoles que són 'jutge i part del procés'

VilaWeb
ACN
08.05.2013 - 21:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural afirma que la suspensió de la Declaració de Sobirania feta pública aquest matí per part del Tribunal Constitucional no ha de tenir cap efecte per a Catalunya. Per a l’entitat, cap tribunal pot suspendre una declaració d’un Parlament que representa la voluntat d’un poble. Per això, ha reclamat la necessitat d’un “arbitratge de tercers” que permeti un procés “equilibrat” perquè el poble català pugui pronunciar-se democràticament sobre el seu futur. Segons Òmnium, el Tribunal Constitucional llegeix la declaració de sobirania partint d’interpretacions “restrictives” de la Constitució espanyola i constata que les institucions espanyoles són jutge i part del procés.

Segons Òmnium, la Constitució espanyola recull que les nacions com Catalunya “no tenen el dret a decidir sobre el seu futur polític” i creu que la d’aquest dimecres és la primera resposta d’un Estat espanyol “hostil envers un procés democràtic” que el poble català va engegar el passat 11 de setembre.

“En una democràcia, la llei s’ha d’adequar a la majoria i no la majoria a unes lleis inamovibles fixades en un context polític molt diferent a l’actual”, assegura l’entitat, que creu que la decisió del Tribunal Constitucional no ha d’afectar el full de ruta fixat per als catalans.

En aquest sentit, l’entitat recorda que el TC ja va esquinçar l’any 2010 l’Estatut que havia estat aprovat dins del sistema constitucional espanyol d’acord amb les seves normes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any