Mas: ‘En nom del catalanisme no es pot destruir l’estat del benestar’

  • El president ha dit que es nega a portar un pressupost al parlament que posi en risc els serveis socials

VilaWeb
Redacció
07.05.2013 - 21:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha participat la presentació de la col·lecció de llibres Biblioteca del Catalanisme, a RBA, juntament amb els altres tres presidents: Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla. En la seva intervenció, Mas ha dit que es nega ‘a portar un pressupost al parlament perquè en nom del catalanisme no es pot destruir l’estat del benestar’. I ha afegit que ‘l’ofec imposat per l’estat espanyol i el dèficit fiscal crònic posen en risc aquest estat del benestar a Catalunya’.

Mas ha defensat que ‘Catalunya, gràcies al catalanisme, és referent en salut pública, ensenyament, integració dels discapacitats’. Segons Mas, ‘el catalanisme és propulsor de la igualtat d’oportunitats i la justícia social’.

El president també ha cridat el PSC a la unitat catalanista, avisant els socialistes catalans que si no hi ha consens polític, ‘la suma de les institucions i el poble passarà per sobre de la dinàmica dels partits’. L’endemà de la cimera del dret de decidir, Mas ha advertit que els partits de tradició catalanista ‘han d’entendre que avui seran jutjats per la població en funció de la capacitat sumar’. ‘I costa molt que sigui així, costa massa’, ha afegit.

Mas ha parlat per primera vegada en públic del reportatge de Telemadrid que el comparava a ell i a Junqueras amb Hitler i Stalin. Mas ha dit que ‘un reportatge associa el catalanisme al nazisme i l’estalinisme; només es pot fer des de la ignorància, la mala fe o les dues’. I ha afegit: ‘En el catalanisme no hi trobareu cap moviment totalitari ni dictatorial. No sé si tothom pot dir el mateix.’

El president ha aprofitat l’avinentesa per reivindicar unes paraules de Rovira i Virgili en què defensava els pobles oprimits per davant dels que renuncien. Mas hi ha coincidit amb l’argument que ‘els pobles que no dobleguen l’esquena són aquells pobles en els quals ningú pot pujar a sobre’. Ara bé, ha avisat que per no doblegar l’esquena, cal que aquesta sigui el més ampla possible, i aquí ha cridat a la unitat i ha demanat ‘altura de mires, generositat i sentit de país’.

Mas ha clos l’acte de presentació de la Biblioteca del Catalanisme (RBA), un projecte de La Magrana que recull en una col·lecció els autors més il·lustres del catalanisme. RBA ha aconseguit reunir els quatre presidents de la Generalitat, Pasqual Maragall, Jordi Pujol, José Montilla i Artur Mas, a més de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any