València celebra el Sant Jordi amb un homenatge a Estellés

  • L'Octubre acull la festa literària amb la participació d'una cinquantena d'escriptors i l'actuació de Miquel Gil

VilaWeb
VilaWeb
ACN
23.04.2013 - 20:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Llibres i roses també han estat protagonistes a València en aquesta Diada de Sant Jordi. L’Octubre CCC ha viscut una celebració enguany dedicada a Vicent Andrés Estellès en el 20è aniversari de la seva mort. Una cinquantena d’escriptors han llegit fragments de l’obra d’Estellés, acompanyats amb l’actuació del cantant Miquel Gil, que ha interpretat ‘Rosa de paper‘, poema musicat del poeta de Burjassot. Les roses de paper han tingut protagonisme amb un taller per aprendre a confeccionar-les de la mà de la neta d’Estellès, Isabel Anyó.

Moments abans d’iniciar-se l’acte, la vice-presidenta del País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Gemma Pasqual, una de les organitzadores de l’acte ha explicat a l’ACN la voluntat d’arrelar una tradició que té més seguiment a València del que es pugui conèixer. Pasqual ha explicat que Sant Jordi va ser patró de València i que molta gent celebra la Diada amb llibres i roses, tot i que sense suport institucional.

Durant l’acte, un a un els escriptors han llegit un fragment de l’obra d’Estellès durant un espai aproximat de dos minuts. A la meitat de la celebració, hi ha actuat Miquel Gil, interpretant ‘Rosa de paper’, en un acte que ha estat conduit per la periodista Reis Juan, una de les afectades per l’ERO que recentment ha acomiadat més de 1.000 treballadors a Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). També per segon any consecutiu, la convocatòria ha tingut com un dels seus eixos la col·laboració amb la campanya ‘Enllaçats per la llengua’, nascuda a les Illes, amb el repartiment de llaços.

La reivindicació dels mitjans de comunicació en català al País Valencià ha estat un altre dels eixos. En aquest sentit, Gemma Pasqual s’ha solidaritzat amb la vaga de Catalunya Ràdio i ha remarcat el perill que el territori quedi sense mitjans en llengua pròpia.

La festa ha estat organitzada per Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Octubre Centre de Cultura Contemporània amb la col·laboració del Servei de normalització lingüística de la Universitat de València, el PEN català, l’Associació d’Editors del País Valencià, la llibreria 3i4 i la floristeria Un món de flors.

Els autors participants en la lectura han estat Francesc Anyó, Francesc Aledon, Josep Antoni Alfonso, Xavier Aliaga, Joaquina Barba, Pere Besó, Teresa Broseta, Núria Cadenes, Esperança Camps, Carles Cano, Rafel Castelló, Mercè Climent, Vicent Coll, Francesc Collado, Carles Cortés, Vicent Cortés, Isidre Crespo, Joan Carles Girbés, Ramon Guillem, Rafa Gomar, Tomàs Llopis, Rubén Luzón, Begonya Mezquita, Carme Miquel, Manuel Molins, Jesús Molla, Francesc Mompó, Anna Moner, Enric Monforte i Casañ, Octavi Monsonís, Jaume Pérez Montaner, Eusebi Morales, Joan Navarro, Gemma Pasqual, Vicent Penya, Begonya Pozo, Isabel Robles, Lluís Roda, Manel Rodríguez Castelló, Rosa Roig, Antoni Rubio, M. Carmen Sàez, Vicent Salvador, Encarna Sant Celoni, Xavi Sarrià, Jordi Sebastià, Núria Sendra, Ferran Suay, Josep Usó i Rafa Xambó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any