El procés sobiranista s’encalla? Les claus del debat

  • Homs corregeix Gordó i diu que la consulta es farà tant sí com no • Tensió entre CiU i ERC sobre el ritme del procés i la manera com s'ha de concretar

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
17.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El procés sobiranista s’encalla? El conseller de Presidència, Francesc Homs, va negar-ho ahir, i assegurà que la consulta es faria tant sí com no. Amb aquestes declaracions corregia el conseller de Justícia, Germà Gordó, que abans-d’ahir havia sorprès tothom avisant que sense el permís de l’estat espanyol no es podria fer la consulta. ‘Allò que compta són els fets i els acords, i no tant les opinions’, va aclarir Homs. CiU i ERC han topat aquestes darreres setmanes pel ritme del procés, fins i tot per la manera com s’ha d’acabar resolent. Això vol dir que el procés s’encalla? Sobre el paper, el full de ruta es compleix, però l’horitzó és incert.

Els fets diuen que el document que van subscriure CiU i ERC el mes de desembre, en què es comprometien a fer una consulta sobre el futur polític de Catalunya, es compleix. Dels sis punts, n’hi ha tres que ja s’han complert: aprovar una declaració de sobirania, impulsar la tramitació de la llei de consultes i crear el Consell per a la Transició Nacional. Els altres tres són els més incerts, i tenen a veure amb la pressa que hi hagi per a fer el procés.

2013: Negociació amb l’estat espanyol, fins quan?

Es fixa el primer semestre del 2013 per a demanar al govern espanyol que es pugui convocar un referèndum a Catalunya fent ús de la llei aprovada el 2010 pel tripartit, que requereix el permís de l’estat. No hi ha hagut petició formal, encara, però sí que s’han reunit Artur Mas i Mariano Rajoy, i el president català ha pogut comprovar l’oposició total del govern espanyol a permetre cap mena de consulta. I també ha quedat prou clar en les declaracions públiques d’algunes ministres, de Rajoy mateix i fins i tot de Rubalcaba: la porta és tancada, tant si governa el PP com si ho fa el PSOE.

Aquesta constatació posa en qüestió els punts del full de ruta que donen un marge de temps prou ampli per negociar un referèndum amb l’estat. Aquest termini és de mig any, però en el document s’estira fins el 31 de desembre, en el punt que diu: ‘CiU i ERC es comprometen a treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre de 2013 per estar en condicions, a partir d’aleshores, de convocar la consulta d’acord amb el marc legal que l’empari, dins el termini del següent any, amb l’excepció que el context sòcio-econòmic i polític requerissin una pròrroga.’

ERC: ‘No aguantem fins al setembre del 2014’

Els dirigents d’ERC diuen que cal accelerar el procés, tenint en compte que Espanya tanca la porta i que, a més, la situació financera de la Generalitat és insostenible, amb l’obligació inclosa d’haver d’aprovar un pressupost amb una retallada que, de moment, hauria de ser de més de 4.000 milions per complir l’objectiu de dèficit. Junqueras veu possible de fer la consulta enguany i creu que cal no esperar gaire més.

Per entendre l’horitzó que albiren els republicans, recordem les declaracions de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a VilaWeb: ‘El país no aguantarà fins al 18 de setembre del 2014’, que és la data del referèndum sobre la independència d’Escòcia.

Què passa si no hi ha pressupost?

En canvi, CiU sembla no tenir pressa, i quan hom demana per la urgència que expressen en públic els republicans recorden que el 2013 és un any de negociació i de preparació de la consulta. No tan sols això, sinó que recorden, tal com va fer Gordó dilluns i fan tot sovint els dirigents d’Unió, una de les frases més repetides de l’acord: ‘…amb l’excepció que el context sòcio-econòmic i polític requerissin una pròrroga.’ Una pròrroga, això sí, que ha de ser ‘pactada almenys per les dues parts signatàries’.

ERC recorda la necessitat d’accelerar el procés mentre negocia també amb CiU l’elaboració d’un pressupost que, si s’acaba aprovant, inclourà una retallada important; no vol avalar uns comptes amb les retallades imposades per l’estat espanyol. Què pot passar si no hi ha pressupost? ‘Sense pressupost, no hi ha govern ni consulta’, avisava el conseller Homs fa poques setmanes. Però els republicans són del parer que si no hi ha acord sobre el pressupost es poden prorrogar els comptes tot l’any. I, si de cas, sense pressupost, es podria acabar accelerant la consulta.

Consulta, eleccions avançades, declaració unilateral…

Una consulta, i no pas unes eleccions avançades, tal com precisava ahir Oriol Junqueras. ‘Fer unes eleccions autonòmiques més no ens treu de la misèria’, deia a TV3, tot afegint que ‘necessitem un estat’, i no una comunitat autònoma. ‘Tenim davant una situació excepcional i no pot ser que amb aquesta amenaça terrible apliquem les respostes que aplicaríem en un context normal de fa quinze anys’, va reblar.

La consulta pot ser ‘una via democràtica’ per arribar a la independència, en paraules de Junqueras. Però també ho pot ser la declaració unilateral d’independència Aquest és un altre punt de discrepància entre CiU i ERC. La impossibilitat de fer la consulta perquè el govern espanyol hi posi totes les traves legals i judicials possibles, recorrent al Tribunal Constitucional contra la llei de consultes, pot obligar a canviar de sortida.

Quina seria? Junqueras veu possible la declaració unilateral amb l’actual parlament, que troba legitimitat per a fer aquest pas, atenent la referència a l’objectiu d’assolir un estat propi per a Catalunya que hi havia tant en el programa electoral de CiU com en el d’ERC. Però Mas no troba que l’actual parlament tingui legitimitat per a fer la declaració d’independència, tal com va declarar diumenge. ‘Seria poc democràtic’, va dir.

Quina porta tanca Mas?

Amb aquelles paraules, Mas no tancava pas la porta a una declaració d’independència feta després d’haver consultat el poble, bé mitjançant un referèndum, una consulta o unes eleccions plebiscitàries en què hi hagués aquest compromís. Aquesta és una hipòtesi possible dibuixada fins fa poc per ERC, però que cap dirigent de CiU no ha fet explícita.  

La tensió entre CiU i ERC, sobre el pressupost i sobre la consulta, ha pujat. I mentrestant hi ha hagut alguna picada d’ullet de CiU al PSC, i viceversa. Els socialistes van acceptar (i van acabar proposant) de subscriure una declaració en favor del dret de decidir al parlament. Però defensen que en tot cas la consulta es faci d’acord amb l’estat espanyol. Per això les paraules de Germà Gordó de dilluns van ser benvistes (però amb un punt de desconfiança) per part dels dirigents del PSC. El sectors econòmics (Foment del Treball, Cercle d’Economia…) i mediàtics (Grup Godó, El Periódico…) del país que van veure amb més mals ulls l’acord entre CiU i ERC són els que no han deixat de pressionar per a una aproximació entre CiU i el PSC.

Ara per ara, la distància entre els socialistes i CiU és força gran, tant pel que fa a la possibilitat que donessin suport a uns pressupostos amb moltes retallades com al procés sobiranista.

El procés avança. Els passos fets fins ara aprofundeixen el compromís de CiU i d’ERC per a consultar el poble de Catalunya sobre el futur polític, amb un paper decisiu en aquest àmbit assumit també per ICV-EUiA i la CUP. Però la manera com es concretarà el full de ruta des d’ara mateix és una incògnita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any