Un ‘hacker’ del CNI a la seu d’ERC

  • Segons Interviú, els republicans el van contractar com a expert informàtic per acomiadar una treballadora de la fundació Irla

VilaWeb
Redacció
15.04.2013 - 11:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Republicana va contractar, sense saber-ho, un ‘hacker’ del CNI, els serveis secrets espanyols, l’any 2010, segons un reportatge publicat avui per Interviú. La revista explica que la fundació Josep Irla va contractar Matías Bevilacqua com a expert informàtic per col·laborar en l’acomiadament d’una de les treballadores. Bevilacqua fou detingut el maig del 2012 en l’operació Pitiüsa, de tràfic de dades personals anònimes. I els agents de la policia espanyola que el van detenir van informar el jutge d’unes notes del ‘hacker’ sobre els republicans.

Segons Interviú, en un ordinador de Bevilacqua hi havia una document amb l’etiqueta ‘casos’, en què hi havia escrits el nom, el càrrec, els telèfons i les adreces de tres càrrecs d’ERC. I les notes deien això: ‘Anna Txarola, directora de recursos humans. Organització: ERC; Jordi Lapiedra. Cap. Organització: ERC; Jordi Millán. Cap. Organització: ERC’. Txarola és la cap de recursos del partit; Lapiedra és un advocat que treballa per ERC i Millán en fou responsable informàtic.

Després de la detenció, el cap del CNI va dir que Bevilacqua havia col·laborat amb ells fins al 2008. Però en la documentació trobada al ‘hacker’, a més de les dades de càrrecs d’ERC, hi havia els noms, telèfons i adreces electròniques de sis agents del CNI que són en actiu.

Quan fou detingut, Bevilacqua va dir que els més de 140.000 euros que desava en una caixa forta els havia cobrat de diverses feines que havia fet per al ministeri de Defensa espanyol, de qui depenien els serveis secrets fins l’actual govern de Rajoy, que els ha adscrit a Presidència.

VilaWeb s’ha posat en contacte amb ERC, que, de moment, no ha confirmat si va contractar Bevilacqua.

ERC va detectar atacs informàtics des del 2009

La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha afirmat avui que ERC va detectar atacs al seu sistema informàtic a partir de 2009 i que el partit va decidir incrementar la seguretat informàtica a partir de 2011. La portaveu republicana ha vinculat aquests atacs a presumptes encàrrecs del CNI. Seguint aquest fil, Simó ha confirmat que van contractar els serveis d’una empresa externa en què treballava Matías Bevilacqua. ‘El CNI posa els tentacles a tot arreu’, ha assegurat Simó, que desconeix si Bevilacqua té cap relació amb la intel·ligència espanyola, però ha assegurat que mai va posar els seus peus a la seu nacional d’Esquerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any