Cap de setmana de processons

  • D'Alcoi a Girona i de Perpinyà a Sineu, passant per l'Alguer i molts altres llocs, us proposem un recull de les processons i passions més interessants d'aquests dies

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per Setmana Santa hi ha processons i representacions de la passió i del viacrucis en molts indrets del país. Tot seguit fem un recull de les propostes més destacades d’aquests dies.

Divendres Sant

Divendres Sant és dia de processons. La més antiga és la de la ‘Sanch’, de Perpinyà, amb gairebé sis segles d’història. Per les portes de l’església de Sant Jaume passa el condemnat, tot de vermell, envoltat pels penitents negres encaperutxats, acompanyats del so incessant d’una campaneta. Els segueixen al ritme del repic dels tambors els ‘misteris’, les figures processionals de crists i marededéus dels Dolors, i els cants dels goigs.

També és molt espectacular la processó del Sant Enterrament, a Sineu; la de Tarragona, que és una de les més multitudinàries, amb la participació d’onze mil confrares; la de Castelló de la Plana i els actes que es fan a Sagunt, declarats d’interès turístic. A Girona és un espectacle veure els Manaies executant l’estrella i la roda en la processó de Divendres Sant, com també a Mataró. I a l’Alguer es fa la Processó de Nostra Senyora de les Set Dolors, una de les més lluïdes i sentides de Sardenya.

Les processons de l’Encontre

Diumenge es fan per tot el país escenificacions (tant processons com representacions de caràcter teatral) de l’Encontre del Diumenge de Resurrecció o de Pasqua. La processó de l’Angelet d’Ascó, el Cant de l’Àngel d’Olot i de Blanes, l’Angelet de la corda d’Alfarrasí i la recitació de les desmes i la trencada del càntir a Flix o la processó dels Xiulitets d’Alcoi, recorden la trobada de la Mare de Déu amb Jesús després de la resurrecció.

La processó de l’Angelet d’Ascó (Ribera d’Ebre) es tracta d’una variant exclusiva de les processons de l’Encontre que es fan per tot el país. Tot i dir-se ‘processó’, no ho és. Es tracta d’una funció parateatral que es representa des de fa anys i panys (la tradició oral es remunta, de fet, a més de cent anys).

L’Angelet de la Corda d’Alfarrasí (Vall d’Albaida) és l’últim acte de la Setmana Santa. De bon matí, a dos quarts de nou, les figures de la Mare de Déu Dolorosa i de Jesús es troben a la plaça Major. És aleshores quan una xiqueta aparta el vel negre que cobreix el rostre de la Mare de Déu, anunciant així la resurrecció de Jesús, mentre el cel s’omple de coloms i globus de colors.

A Alcoi se celebra, el diumenge de Glòria de bon matí, la processó dels Xiulitets, que és la processó de l’Encontre. Quan Nostre Senyor i la Mare de Déu es troben, tots els assistents es posen a bufar uns xiulits que porten preparats per a aquest esdeveniment, que són uns botijons menuts plens d’aigua.

Representacions de la Passió

Cal recordar, a més, que aquests dies es pot assistir a moltes representacions de la Passió. Les més conegudes i visitades són les de Cervera, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Ulldecona, que celebra cinc-cents anys de tradició.

CatalunyaReligió.cat disposa d’un mapa on hi ha totes les processons, viacrucis i desfilades que es fan als carrers de Catalunya durant la Setmana Santa. En aquest altre mapa, hi consten totes les passions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any