Girona declara Llanos de Luna persona ‘non grata’

  • Per la posició hostil envers la ciutat i perquè actua 'com la virreina d'una colònia'

VilaWeb
ACN
27.03.2013 - 08:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Girona és la primera ciutat que declara la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, persona ‘non grata’. Ahir, en un ple extraordinari, l’ajuntament va debatre una moció presentada per la CUP, que va ser aprovada amb els vots de l’equip de govern de CiU, del grup municipal d’ICV i de la CUP. El text equipara l’actitud de la delegada amb la d’una ‘virreina d’una colònia’ i en critica la posició hostil envers la ciutat, per haver portat als jutjats la contractació dels trens de l’Onze de Setembre i la declaració de territori lliure i sobirà. ‘No ho aprovem per caprici’, va dir el batlle Carles Puigdemont. El PP hi va votar contra i el PSC es va abstenir.

Girona va respondre ahir amb contundència als atacs jurídics de la delegada de l’estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna. Primer va ser amb la denúncia per haver contractat trens cap a la manifestació de la Diada. I, ara fa poques setmanes, amb un altre recurs, per haver-se declarat territori català lliure i sobirà.

El regidor de Reagrupament, Carles Bonaventura, que va defensar la moció al ple, va dir que, en vist del moment històric que vivia el poble català, ‘la inutilitat del càrrec’ de la delegada encara era més evident. Per això, l’escrit també abonava l’acord pres la setmana passada pel Parlament, que va demanar a l’executiu espanyol que destituís Llanos de Luna.

La moció va rebre de seguida les adhesions de l’equip de govern i dels dos regidors d’ICV. El portaveu de CiU, Carles Ribas, va criticar que la delegada de l’estat es dediqués a fiscalitzar els acords presos pel consistori, però que en canvi es girés d’esquena als problemes de la ciutat (com ara les necessitats socials sorgides per la crisi o l’estat en què s’ha quedat tota la zona del TGV).

‘Dir que ja n’hi ha prou’

‘De la mateixa manera que rebem batzegades, ara és moment de fer un pas endavant i dir que ja n’hi ha prou’, va exclamar Carles Ribas. En aquesta mateixa línia es va expressar el portaveu d’ICV, Joan Olòriz: ‘Cal tenir respecte per les institucions i, com que no ens el mostra, nosaltres tenim tot el dret de dir que no volem ser tutelats per la supergovernadora.’

Com no podia ser altrament, la moció va ser rebutjada pel PP. La portaveu del partit, Concepció Veray, es mostrà sorpresa que ara es fessin ‘escarafalls’ per les decisions de Llanos de Luna, perquè la delegada –va dir– feia la seva feina i procurava que es complís la legalitat. Veray va dir que era una figura necessària i va criticar l’Ajuntament de Girona per haver tibat la corda declarant el municipi territori lliure i sobirà, una decisió que, a parer seu, saltava les normes.

El grup del PSC va condemnar la dèria de la delegada d’anar a la fiscalia, dient que això li semblava ‘impropi del càrrec i fora de lloc’. El portaveu socialista, Xavier Amores, va remarcar que amb aquesta actitud Llanos de Luna no fa res més que ‘allunyar-se de la ciutadania’.

Amb tot, els socialistes també van demanar al batlle, Carles Puigdemont, que el seu grup no donés suport a la moció. Segons ells, per a evitar de tirar més llenya al foc i alimentar ‘les idees de la dreta més rància d’Espanya, que s’aprofitarà de la decisió’. El PSC va instar l’equip de govern a abstenir-se o bé votar-hi contra i fer palès l’enuig envers la delegada amb un acte institucional.

Necessitat de defensar-se

Puigdemont va intervenir abans de la votació per deixar clara la necessitat de defensar-se contra Llanos de Luna mitjançant ‘un acord de ple’. Segons ell, declarar-la persona ‘non grata’ no es feia per caprici, sinó per deixar clara la posició de l’ajuntament, encara que això no tingués repercussions més enllà del terreny institucional. ‘Havíem de prendre una decisió, ens hem expressat i defensat des de la serenor, amb autoritat’, va dir.

La moció fou aprovada amb els quinze vots que sumen la CUP, l’equip de govern de CiU i ICV. Els tres regidors del PP hi van votar contra i els sis del PSC –hi faltava una regidora– es van abstenir.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any