25 de maig del 2014, referèndum d’independència?

  • És el dia que es faran les eleccions europees · El govern estudia fer-hi coincidir el referèndum d'independència

VilaWeb
Redacció
11.03.2013 - 17:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les pròximes eleccions europees se celebraran finalment entre el dijous 22 i el diumenge 25 de maig del 2014, segons han consensuat les institucions comunitàries. El govern estudia fer coincidir la consulta d’autodeterminació amb els vuitens comicis al Parlament Europeu. ‘Estic fent aquesta reflexió, però no hem d’ensenyar totes les cartes’, va admetre Artur Mas a final de gener. Les europees s’havien de celebrar normalment entre el 5 i el 8 de juny -el 2009 es van fer del 7 al 9-, però els Vint-i-set han acordat avançar-les dues setmanes. A Catalunya es votarà el 25 de maig.

El canvi de data proposat pel Consell Europeu s’ha fet públic aquest dilluns després de la reunió dels ministres d’Exteriors, tot i que fins aquest dimarts no s’aprovarà formalment, segons la delegació espanyola. ‘L’acord s’ha tancat’, ha confirmat també el portaveu dels populars europeus.

Fonts de l’Eurocambra han aclarit que amb l’avançament de dues setmanes es pretén ‘evitar que els comicis coincideixin amb períodes festius i de vacances en alguns països’ que podrien fer caure encara més la participació. A més, convocant les eleccions al maig també es vol accelerar la formació de la nova Comissió Europea i assegurar que ‘estarà escollida abans de les vacances d’estiu i 100% operativa al setembre’. L’informe de l’eurodiputat liberal britànic Andrew Duff havia demanat aquest avançament per ‘poder accelerar l’elecció del nou president de la Comissió Europea i evitar el començament de les vacances d’estiu en alguns estats’. El referèndum d’autodeterminació d’Escòcia se celebrarà la tardor següent, probablement a l’octubre.

Amb l’ingrés de Croàcia a la UE aquest 1 de juliol, l’Eurocambra s’ampliarà de 754 a 766 escons i caldrà redistribuir el nombre d’eurodiputats per estat membre. Alemanya perdrà tres cadires -però continuarà sent la delegació més nombrosa, amb 96 eurodiputats-, mentre que Romania, Grècia, Bèlgica, Portugal, la República Txeca, Hongria, Àustria, Bulgària, Irlanda, Croàcia, Lituània i Letònia cediran un escó. L’Estat espanyol mantindrà els seus 54 eurodiputats actuals.

 

Editorial de Vicent Partal: ‘Un referèndum que Espanya no podria evitar… si el fèiem en forma d’eleccions‘ (25.01.2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any