La Generalitat desautoritza el seu òrgan de contractació pública

  • Anuncia un recurs judicial contra la resolució que nega l'adjudicació d'ATLL a Acciona • Homs veu el litigi entre òrgans de la Generalitat com un exemple de procés transparent

VilaWeb
Redacció
04.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català recorrerà contra la resolució de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que depèn del govern mateix, segons el qual s’hauria de suspendre la concessió del servei d’Aigües del Ter – Llobregat (ATLL) a Acciona. El conseller de Presidència del govern, Francesc Homs, va anunciar ahir que la Generalitat presentaria un recurs del gabinet jurídic al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per ell, el litigi per la concessió de l’ATLL a Acciona, per part d’una mesa de contractació formada per funcionaris de la Generalitat, respon a una ‘divergència de criteri’ entre aquesta mesa i l’òrgan de control de l’OARCC, que veu ‘contradiccions’ en el procés.

Homs va destacar la ‘plena confiança’ de la Generalitat en els funcionaris de les conselleries d’Economia i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat que havien dissenyat el polèmic procés d’adjudicació, i també va reiterar que confiava plenament en la mesa de contractació que havia atorgat la concessió a Acciona en detriment d’Agbar.

El govern nega que la resolució contradictòria de l’OARCC, que és un organisme independent adscrit a la Generalitat i que funciona des del juliol, signifiqui més inseguretat jurídica per a futures inversions.

Acciona reclamaria 300 milions més danys i perjudicis

Si finalment s’anul·la el contracte, Acciona reclamarà a la Generalitat els 298.651.830 euros que havia avançat a la Generalitat com a primer pagament per la concessió del servei d’Aigües del Ter – Llobregat (ATLL), més danys i perjudicis. Els serveis jurídics del consorci encapçalat per Acciona preparen accions jurídiques per defensar els seus ‘legítims interessos’ en cas que es revoqui la concessió, fruit del recurs interposat per Agbar i estimat parcialment per l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que depèn del govern. Acciona recorda que des de l’1 de gener ja gestiona la xarxa Ter-Llobregat, arran del contracte amb la Generalitat.

La Generalitat va vendre a Acciona la gestió de l’empresa ATLL just a les acaballes de l’any. Fou una privatització polèmica, però el conseller Recoder va remarcar que aportaria tres-cents milions a les finances de la Generalitat. Tanmateix, ahir l’OARCC, organisme governamental, va emetre una resolució segons la qual Acciona hauria d’haver quedat fora del concurs perquè no havia respectat els terminis establerts en el plec. La resolució arribava a instàncies d’Agbar, la gran perdedora d’aquell concurs.

Les conseqüències de la decisió no són clares. El contracte va entrar en vigor per cap d’any i no ha estat anul·lat, ara com ara. El govern té dos mesos per a presentar-hi recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts de Territori i Sostenibilitat han confirmat que els serveis jurídics del govern estudien la repercussió legal de la decisió de l’OARCC i han recordat que Acciona també pot recórrer contra aquesta resolució davant el TSJC.

Agbar també s’havia queixat perquè un dels membres del consell d’administració d’Acciona, Ferran Rodés –entre més coses, editor del diari Ara–, és un càrrec de la Generalitat, concretament president del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. Tanmateix, l’OARC no veu que això representi cap incompatibilitat.

Les característiques del contracte

L’operació és quantificada en 1.000 milions d’euros, 300 dels quals es van abonar en el moment de formalitzar el contracte. Els 700 milions restants s’haurien d’abonar de manera progressiva durant els cinquanta anys que duri la concessió.

Territori i Sostenibilitat va adjudicar el mes passat la gestió de l’ATLL perquè el consorci encpçalat per Acciona oferia ‘un millor preu de l’aigua’, segons el Departament. L’objectiu del procés de privatització d’ATLL és garantir la viabilitat del servei durant els cinquanta anys que dura la concessió.

ICV-EUiA demana la compareixença al parlament de Recoder, Vila i Mas-Colell

Dolors Camats, portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, va declarar ahir que havia demanat la compareixença dels consellers implicats en la privatització d’ATLL perquè donessin explicacions sobre el procés d’adjudicació a Acciona. ICV-EUiA vol que compareguin Lluís Recoder i Santi Vila, consellers sortint i entrant de Territori i Sostenibilitat, i el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, a més dels directors de les entitats relacionades, ACA, ATLL i AMB. Camats va qualificar la privatització de baralla de llops i criticà que s’hagués dut a terme amb el govern en funcions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any