Els bancs només aturaran dos anys alguns desnonaments

  • Les caixes els suspenen fins que entri en vigor la reforma legislativa · La pressió social empeny el govern espanyol a convocar una reunió d'urgència

VilaWeb
Redacció
12.11.2012 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació Espanyola de Banca (AEB) s’ha compromès a aturar els desnonaments durant els dos anys vinents, però només ‘en aquells casos en què concorrin circumstàncies d’extrema necessitat’, segons que ha informat la patronal en un comunicat (pdf). Els bancs diuen que han pres la decisió ‘per raons humanitàries i en el marc de la seva política de responsabilitat social’ i que han tingut un ‘intens i profund debat per contribuir a pal·liar la situació de desemparament de moltes persones per causa de la crisi econòmica’.

Entre els bancs que formen part de l’AEB hi ha el BBVA, Banc Etcheverría, Banco Gallego, Barclays, Banesto, Bankinter, Banco Popular, Santander, Sabadell i Citibank.

També les entitats financeres associades en la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA, sigles en espanyol) han decidit (pdf) de suspendre l’execució de desnonaments d’habitatge habitual de la gent ‘especialment vulnerable’, en aquest cas, fins que entri en vigor la reforma anunciada pel govern.

Rajoy, pressionat

Han calgut dos suïcidis, centenars de milers de desnonaments i un dictamen (pdf) del Tribunal de Justícia Europeu perquè el govern espanyol es decidís a reformar la llei hipotecària. Si la setmana passada el PP i el PSOE es van reunir per començar a pactar aquesta reforma, divendres el suïcidi d’una dona de cinquanta-tres anys a Barakaldo (País Basc), quan una comissió judicial anava a desnonar-la, ha accelerat la reacció tant del govern com dels partits, i avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, anunciarà algunes mesures, pactades amb el PSOE, com va dir, divendres mateix a Lleida, en un míting electoral; concretament, una moratòria de l’aplicació de la llei amb la idea de paralitzar els desnonaments mentre es prepara una reforma lesgislativa.

Ara, tant la reforma de la llei com la paralització dels desnonaments, són mesures que algunes entitats, alguns partits d’esquerra i fins i tot alguns jutges fa mesos, si no anys, que demanen; i deploren que hagin calgut situacions dramàtiques i mediàtiques com el suïcidi de la dona de Barakaldo perquè el govern espanyol finalment reaccionés i la qüestió ocupés, en plena campanya electoral, el debat polític català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any