Rajoy s’espolsa la responsabilitat sobre el referèndum de Catalunya

  • També esquiva pronunciar-se sobre el d'Escòcia

VilaWeb
Redacció
23.10.2012 - 16:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ningú no m’ha demanat cap referèndum, i jo no tinc capacitat de fer-ne ni puc autoritzar-ne’, ha dit avui el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Així, i escudant-se en què la llei no ho contempla, Rajoy ha respost a la senadora de CiU Montserrat Candini, que li havia dit que  Catalunya tenia ‘una gran il·lusió col·lectiva’, la de ‘poder definir el seu futur’, i que ‘ni els polítics miops no ho impedirien’.

Rajoy s’ha espolsat la responsabilitat sobre una consulta insistint que aquesta requeia en les corts generals espanyoles i que ell estava obligat a complir la llei: ‘No em demaneu que la incompleixi’, ha dit a Candini, i ha explicat que per a fer un referèndum calia reformar la constitució espanyola, dissoldre les corts, convocar eleccions, ratificar la reforma constitucional i, finalment, fer la consulta.

Candini ha posat com a exemple el cas escocès, on ‘la llei és al servei de la democràcia i no la seva gàbia. ‘De què teniu por, senyor Rajoy? De la voluntat popular, del diàleg, de la democràcia?’. Ha recordat que Catalunya se sent agreujada malgrat l’aportació feta durant tots aquests anys, i el suport als governs espanyols.

Rajoy també ha dit que en la reunió amb Artur Mas aquest li havia advertit que si no acceptava la proposta de pacte fiscal hauria d’assumir-ne les conseqüències. ‘Després em vaig trobar que dissolia les corts i faria un referèndum, i a través d’un diari em vaig assabentar de la pregunta del referèndum. És molt difícil construir res’, i ha considerat que la convocatòria d’eleccions del president Mas era ‘una fugida endavant perquè no es parli del seu govern i es parli d’altres coses’.

Sobre el referèndum d’Escòcia, també ha esquivat la resposta i s’ha limitat a dir que no era la seva funció valorar les decisions adoptades per estats sobirans. Però ha afegit: ‘El referèndum a Escòcia es farà d’acord amb la legalitat vigent al Regne Unit, que és com es fan les coses en els llocs sensats i en democràcia’, en referència a la legalitat d’una consulta a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any