Euskadi recupera la normalitat: Guanya el PNB, EH Bildu segona força del parlament

  • El PNB té tants diputats com la suma de PP, PSOE i UPyD

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.10.2012 - 20:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El parlament basc ha recuperat la normalitat política amb l’entrada de l’esquerra abertzale, que en les eleccions anteriors fou posada fora de la llei. La irrupció d’EH Bildu ha modificat radicalment la distribució d’escons de la cambra: ha aconseguit 21 escon, però no ha pogut discutir la victòria, còmoda, del PNB, amb 27: tants com la suma dels del PSE (16), del PP (10) i d‘UpyD (1). Els socialistes perden nou diputats respecte de les eleccions del 2009 i els populars en perden tres.

El PNB, que ha recalcat que hi havia una majoria sobiranista al parlament basc, podrà governar a base de fer pactes amb forces diverses o de fer-ne un d’estable amb una força concreta.

La victòria del PNB és incontestable i l’escrutini ha deixat clar que no hi havia l’empat tècnic que indicaven les enquestes a peu d’urna al tancament dels col·legis electorals. Els nacionalistes s’han imposat a dues circumscripcions i han empatat amb Bildu a la de Guipúscoa. En vot absolut, el PNB ha aconseguit cent mil vots més que no la coalició de l’esquerra abertzale, que ha obtingut el millor resultat de la seva història en unes eleccions parlamentàries basques. De fet, Bildu ha superat el PP fins i tot en un lloc on els populars solien fer bons resultats com Àlaba.

Una altra de les novetats de les eleccions basques és l’entrada al parlament d’UPyD, amb uns sol diputat.

La participació ha baixat lleugerament respecte del 2009: a mitja tarda la diferència era d’un punt i mig respecte del 2009: 47,2%, en lloc de 48,8%.

Informació relacionada:

Urkullu vol aconseguir ‘un nou estatus polític compartit’

Mintegi (Bildu) afirma que ‘comença una nova etapa al País Basc’

Esperanza Aguirre: ‘Ara es veu el greu error d’haver legalitzat Bildu’

Rosa Díez compara Bildu amb l’ascens del nazisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any