S’ha mort l’historiador britànic Eric Hobsbawm

  • Un dels més influents del segle XX

VilaWeb
Redacció
01.10.2012 - 12:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’histroriador britànic Eric Hobsbawm s’ha mort avui a Londres als 95 anys, segons que ha informat el diari The Guardian. Hobsbawm ha estat un dels historiadors més influents de la segona meitat del segle XX; va influir unes quantes generacions d’historiadors i de polítics des d’una òptica marxista.

Va néixer a Egipte sota la nacionalitat britànica en el si d’una família jueva. Va viure la infantesa a Viena i a Berlín va passar l’adolescència durant l’ascens del nazisme. El seu pare va morir el 1929, i poc més tard la seva mare. Fou adoptat pels seus oncles i se’n van anar a viure a Londres el 1933.

De ben jove, es va interessar molt per la política i l’estudi ingressant ben aviat a diverses associacions d’estudis de caire socialista i comunista fins que el 1936 es va afiliar al Partit Comunista Britànic. Gràcies a la seva sòlida formació va aconseguir una beca per estudiar al King’s College de Cambridge on es va doctorar en Història a la societat Fabiana després d’esclatar la segona Guerra Mundial. Fou un entusiasta defensor del comunisme, tot i que davant el desprestigi soviètic de Stalin i la posterior guerra freda li van dificultar molt la seua carrera.

Després de la guerra va entrar a treballar a la Universitat de Londres on no va reeixir superar la marginació professional a causa de la seua adhesió comunista; fins als anys 60 quan els seus treballs començaren a ser publicats. Des de llavors, Hobsbawm s’ha forjat una excel·lent carrera com a historiador amb molts reconeixements. La seua visió marxista ha contribuït en la construcció de la Història social, on els protagonistes no són més els grans personatges, sinó que el centre d’atenció passa a les societats. Alhora ha centrat els seus estudis en el desenvolupament de les tradicions i la crítica vers les invencions de l’elit i en els contexts de la construcció de l’estat nació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any