Linyola i Bellvís es proclamen territori català lliure i sobirà

  • A Mollerussa no es va presentar la moció

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els plens municipals de Linyola, primer, i Bellvís, una hora més tard, han proclamat aquests municipis, els primers del Pla d’Urgell, territori català lliure i sobirà. A Mollerussa també estava previst fer-ho però els darrers esdeveniments polítics han fet que no es presenti.

Les tres mocions les havia proposat ERC tot i que foren consensuades amb altres formacions polítiques. El text de de les mocions aprovades el podeu trobar en l’apartat documents d’aquesta notícia.

Linyola

El ple de Linyola va aprovar la moció per nou vots a favor i una abstenció. Al ple hi va faltar una regidora d’ERC per motius familiars. Van votar favorablement els tres regidors d’Agrupació Electoral (AE), dos de CiU, tres d’ERC i la regidora d’Independents per Linyola (IPL-PM). L’abstenció fou d’un regidor de CiU.

En els intervencions prèvies, Antonio Vallés, de CiU, va lamentar que no s’hagués pogut dedicar més temps al text de la moció perquè “mereixia treballar millor el text, representem tot Linyola”. Per la seva part Alba Balcells, d’ERC, va recordar que tot just feia unes hores el Parlament havia aprovat una resolució per celebrar un referèndum d’autodeterminació i que “(a Linyola) ja fa temps que caminen” cap a la independència. També va considera que el debat de la independència ocupa la “centralitat política” i que ara cal buscar “la majoria social”.

També va parlar Pol Galitó, d’AE, que va recordar que a la situació actual ens hi han portat els polítics (tant a Catalunya com a Espanya) que ara es tornaran a presentar i va lamentar que no sorgeixin opcions noves.

Bellvís

Bellvís ha estat la segona població del Pla d’Urgell en votar la moció. Segons ha explicat a VilaWeb Mollerussa Francesc Fabregat, alcalde de Bellvís, la declaració de territori català lliure i sobirà s’ha aprovat per unanimitat. Els consistori bellvissenc el formen set regidors de CiU, tres d’Agrupació de Progrés de Bellvís i els Arcs (APBA-AM), i un d’Independents per Bellvís i els Arcs (IBA-PM).

Mollerussa

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona (CiU), va explicar, en el ple, que s’havia plantejat debatre una moció per declarar Mollerussa territori lliure i sobirà. Va dir, però, que “l’actualitat ens ha superat a tothom” en referència a la convocatòria d’eleccions i la resolució aprovada sobre la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació en la propera legislatura. Tot plegat, va considerar, “ja cobreix la moció política” i, per tant, tant el seu grup com ERC havien considerat més oportú no presentar la moció. La intervenció de Solsona va originar un comentari del regidor Joan Simeón (PP) que va considerar que per ser una moció que no s’havia presentat, l’alcalde li havia “donat més èmfasi que altres”. Solsona va respondre que havia explicat “el procés d’aquesta moció política” i que, en tot cas, va considerar que la seva explicació venia donada perquè “l’actualitat em genera il·lusió”.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Linyola.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any