Vic i Tortosa, primeres capitals de comarca a declarar-se ‘territori lliure’

  • Argentona també va aprovar la moció i Santa Coloma de Farners la va tombar

VilaWeb
Redacció
18.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vic va esdevenir ahir a migdia la primera capital de comarca a declarar-se territori català lliure. El ple de l’Ajuntament va aprovar una moció pactada entre CUP, ERC, ICV i SI, que també va tenir els vots favorables de CiU. La moció, força semblant a l’aprovada (pdf) per Sant Pere de Torelló, a més de declarar el municipi territori lliure, insta el parlament a començar el procés cap a la independència.

La moció també fa costat a l’AMI i a l’ANC i declara que ‘el nou estat català tindrà entre els objectius el d’assolir la reunificació política dels Països Catalans’.

Tant la CUP com SI van manifestar que els hauria agradat d’anar més enllà, però que estaven satisfets d’haver arribat a un acord amb la resta de formacions.

La moció va tenir els catorze vots favorables dels regidors de CiU, de la CUP, ERC, ICV i SI, dues abstencions del PSC, i els vots contraris dels cinc regidors de PxC.

El batlle, Josep Maria Vila d’Abadal, va explicar que la moció ‘encaixava perfectament’ amb el sentiment de la manifestació de l’Onze de Setembre i que per això el seu grup hi havia votat favorablement.

Moció a Tortosa

ERC de Tortosa també va portar ahir al vespre al ple municipal una moció, similar a l’aprovada per Sant Pere de Torelló, el primer municipi que va desafiar la legalitat espanyola amb una moció d’aquestes característiques. De moment ja l’han seguit Calldetenes, Cervià de les Garrigues, Marçà, la Bisbal del Penedès, Premià de Dalt, Bolvir i Arenys de Munt.

ERC va aconseguir el vot de CiU, que té majoria absoluta, i d’ICV a l’hora d’aprovar la moció presentada a Tortosa. La resta del ple és format per tres regidors del PSC, dos d’ERC, dos d’Iniciativa-ET, un del PP i un de PxC. La moció de Tortosa demana que el parlament ‘sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya en el termini màxim de dos mesos i, si escau, que convoqui un referèndum sobre la independència’.

I també a Argentona

El mateix dia, l’Ajuntament d’Argentona (Maresme) també va sotmetre a votació la moció per a declarar el municipi ‘territori català lliure’. Amb onze vots a favor (els dels regidors d’Argentcat, la CUP, l’Entesa, Tots per Argentona i gairebé tot el grup municipal de CiU), quatre abstencions (del PSC i del regidor d’Unió Democràtica de Catalunya) i dos vots en contra (del PP). Una part del públic va celebrar la decisió mostrant estelades.

Santa Coloma no admet la moció

A diferència de Vic, Tortosa i Argentona, el ple de Santa Coloma de Farners (Selva) va tombar la moció de declarar el municipi territori català lliure. Hi van votar contra els sis diputats de CiU i els tres del PSC; i en favor, els tres d’ERC, els tres de CpC, i el de la CUP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any