La vida és a partir d’avui més cara

  • Entra en vigor l'augment aprovat per Rajoy

VilaWeb
Redacció
01.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Comença un setembre dels més difícils dels darrers temps. A la crisi i l’atur, s’hi afegeix una altra mala notícia: a partir d’avui la gran majoria dels béns que adquirim i dels serveis que consumim són més cars per la pujada de l’IVA que va aprovar Rajoy fa poc més d’un mes. El tipus general augmenta tres punts, del 18% al 21%, i el reduït, del 8% al 10%, mentre que el superreduït es queda en el 4%. En aquest article us explicàvem com ens afectarà aquest augment. Segons el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat (entrevista) s’ha demostrat que aquesta mesura sola condueix a l’estancament del consum i, per tant, la sortida de la crisi queda encara més lluny.

Molts comerços i serveis han repetit una vegada i una altra que no aplicaran l’augment de l’impost sobre el valor afegit (IVA), però és cert que d’una manera o una altra repercutirà en totes les estructures empresarials. Algunes associacions de consumidors denuncien que algunes grans empreses han incrementat els preus de molts productes a l’agost i demanen que s’investigui l’evolució dels preus de les empreses de distribució.

Les factures de la llum, gas, adsl, telèfon i aigua són alguns dels augments que més maldecaps causaran. Així com també el transport, tant públic com privat. Els preus dels carburants ja han arribat aquests dies a màxims històrics amb la gasolina a 1,52 euros i el gasoil a 1,42. Amb l’augment de l’IVA, encara s’enfilaran més. 

Els més previsors han procurat comprar algunes coses abans d’avui. N’hi ha que ja tenen tot el material per anar a l’escola (del 4% al 21%) a punt, que van demanar hora a la perruqueria abans de divendres (del 8% al 21%), que van aprofitar per apuntar-se al gimnàs (del 8% al 21%), que van dur a revisar el cotxe (18% al 21%) durant l’agost.

Els cartells amb el lema ‘La cultura no és un luxe’ s’escampen arreu de les sales de teatre i cinema del país. I és que el sector artístic també està molt amoïnat per la pujada del 4% que haurà d’assumir.

Segons els càlculs que ha fet l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l’augment suposarà una mitjana de despesa extraordinària de 415 euros anuals a cada família. Aquesta estimació, l’ha feta amb les dades de l’última enquesta de pressuposts familiars elaborada per l’institut d’estadística espanyol (INE). Podeu veure en el quadre de la dreta les estimacions que fa l’OCU desglossades per tipus de productes.

Abans d’ahir Rajoy va prometre que l’any que ve no apujarà ni l’IRPF ni l’IVA, com va fer abans de guanyar les eleccions. També va admetre que en aquests primers mesos de govern ha incomplert les promeses de que havia fet.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any