Com ens afectarà la pujada de l’IVA?

  • El dia 1 de setembre entra en vigor l'augment que va aprovar Rajoy

VilaWeb
Redacció
30.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte es farà efectiva la pujada de l’IVA que el govern espanyol va aprovar el 13 de juliol proppassat. Caldrà veure quin és l’efecte que té amb les dades a la mà, però hi ha experts que asseguren que no es complirà, ni de bon tros, la previsió de Mariano Rajoy de recaptar 22.100 milions d’euros quan s’acabi el 2014. Al contrari, molts economistes alerten que aquest augment no farà altra cosa que desincentivar el consum i fer créixer l’economia submergida. Ell mateix va rebutjar durant mesos la pujada de Zapatero i va prometre que si era president del govern espanyol no l’aplicaria.

Tots els sectors afectats estan preocupats per com hi faran front, però n’hi ha que en queden especialment afectats. És el cas de les perruqueries i del sector de les flors i les plantes, en què l’IVA passa del 8% al 21%.

Els cartells amb el lema ‘La cultura no és un luxe’ s’escampen arreu de les sales de teatre i cinema del país. I és que el sector artístic també està molt amoïnat per la pujada de 4% que haurà d’assumir. 

Aquesta pujada de l’IVA general es notarà a la majoria de les nostres butxaques perquè afecta serveis com la llum, el gas, el telèfon, l’ADSL i els carborants. També puja l’IVA de productes tan usuals com la roba, el calçat, els cosmètics, els electrodomèstics, els cotxes, el tabac, l’alcohol, els tampons…

Segons els càlculs que ha fet l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l’augment suposarà una mitjana de despesa extraordinària de 415 euros anuals a cada família. Aquesta estimació, l’ha feta amb les dades de l’última enquesta de pressuposts familiars elaborada per l’institut d’estadística espanyol (INE). Podeu veure en el quadre de la dreta les estimacions que fa l’OCU desglossades per tipus de productes. 

En el sector turístic l’IVA s’alça un 2%, i passa del 8% al 10%, però els hotelers es queixen perquè a la majoria de països europeus és més baix.

La reforma de l’IVA tan sols no perjudica alguns béns i serveis que ja estaven exempts d’aquest impost, com ara l’ensenyament i els serveis mèdics, i els productes amb l’IVA superreduït continuaran tributant al 4%. És el cas d’alguns aliments considerats ‘bàsics’, com el pa blanc, la farina, els ous, la llet, el formatge, les fruites i les verdures, els llegums i els cereals. També es mantindran amb un 4% els llibres, els diaris i les revistes, els medicaments, el vehicles per a persones amb mobilitat reduïda i les pròtesis per a minusvàlids. 

Hi ha materials escolars que passen directament del tipus superreduït al general, i per tant patiran una pujada de 17 punts. És el cas de la plastilina, les pintures, les cartolines i altres productes d’ús exclusivament escolar (sobretot manualitats).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any