La humanitat ja ha esgotat avui tots els recursos que tenia per aquest any

  • La Terra ha entrat en dèficit ecològic

VilaWeb
Redacció
22.08.2012 - 17:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La humanitat ha consumit tots els recursos naturals que la Terra pot generar en un any. Avui, doncs, el planeta ha entrat en dèficit ecològic, trenta-sis dies abans que l’any passat. Ho ha anunciat la Global Footprint Network, que estudia la quantitat de recursos mundials que es consumeixen i com es gestionen. Aquest think tank ha advertit que a partir d’avui la humanitat viurà ‘a crèdit del planeta i de futures generacions, sobreexplotant els recursos naturals i acumulant carboni a l’atmosfera’.

Els humans consumim molts més recursos dels que el planeta. Segons els càlculs de la GFN, per cobrir la demanda de recursos i el consum, caldria un planeta i mig, i si continuem mantenint aquest nivell, a mitjan segle ja caldran dos planetes. Mathis Wackernagel, fundador del GFN, explica que en els últims cinquanta anys el dèficit ecològic ha augmentat de manera exponencial, i ja no n’hi ha prou amb un planeta per a satisfer tot el consum i absorbir totes les nostres deixalles. La humanitat consumeix un 50% més dels recursos disponibles, que s’han reduït a la meitat des de 1961.

‘La degradació del medi natural condueix inevitablement a una redució de les terres productes i el nostre deute augmenta, condemnant les generacions futures’, adverteix la GFN. Segons les seves dades, la responsabilitat principal del dèficit és de les emissions de diòxid de carboni, que suposen el 55% de la petjada ecològica global, és a dir, de l’impacte ambiental generat per la demanda humana. La resta, prové de l’explotació dels recursos naturals.

Informació relacionada:

La Terra pot arribar a col·lapsar-se d’aquí a deu anys, segons un estudi de Nature. El gran augment de la població i el consum de combustibles fòssils, entre les grans causes apuntades

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any