Les Pussy Riot, condemnades a dos anys de presó

  • 'Putin atia el foc', nou senzill de Pussy Riot: us n'oferim el vídeo · La policia ha detingut el dirigent opositor Garri Kaspàrov, que protestava fora del tribunal · A Barcelona s'ha fet una acció de solidaritat a la Sagrada Família

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.08.2012 - 16:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les integrants del grup Pussy Riot, Nadejda Tolokonnikova, Maria Aliokhina i Iekaterina Samutsèvits, han estat condemnades a dos anys de presó, després de ser considerades culpables de ‘vandalisme motivat per odi religiós’. Fora del tribunal, la policia ha arrestat algunes persones que protestaven contra el judici, com el dirigent opositor Garri Kaspàrov (foto).

Amb tot, el cas ha tingut sobretot repercussió internacional, tanta que avui hi ha convocades accions de solidaritat a més de cinquanta ciutats de tot el món; per exemple, mig centenar de persones han protestat a la Sagrada Família de Barcelona, a la una del migdia (vídeo).

Banda de punk rock feminista, nascuda l’any passat, Pussy Riot denuncia la manca de transparència política, de llibertat d’expressió i la persecució dels opositors. El mes de febrer passat, cinc integrants del grup van entrar a la catedral del Crist Salvador de Moscou tapades amb passamuntanyes de colors i van interpretar la cançó ‘Mare de Déu, fes fora Putin’ (vídeo). Tres van ser detingudes i empresonades al març. La fiscalia considerava que ‘van actuar d’una manera summament vulgar en un lloc com aquell’ i que la cançó que van interpretar era ‘insultant i un sacrilegi per als ortodoxos’.

Tothom fa costat a les Pussy Riot, sobretot músics de renom internacional, com Madonna (vídeo), Peter Gabriel, Red Hot Chilli Peppers, Bjork, Jarvis Cocker i Paul McCartney. En canvi, les estrelles musicals de Rússia han optat per callar. Com informa l’agència Reuters, les principals estrelles russes no volen posar en perill la seva principal font d’ingressos, que provenen de concerts privats per a milionaris i d’actuacions a la televisió, si s’oposen a Vladímir Putin. Ara, si les estrelles russes més importants no diuen ni piu, un centenar llarg d’artistes russos (escriptors, actors i músics) han signat una carta demanant l’alliberament de totes tres.

Mentre les Pussy Riot comparen el judici a la repressió estaliniana, el seu advocat assegura que tot veredicte que no sigui el d’innocència serà il·legal.

‘Putin atia el foc’, nou senzill de Pussy Riot

El grup de punk Pussy Riot ha publicat una nova cançó coincidint amb el dia que s’ha fet públic el veredicte que condemna a dos anys de presó tres de les seves integrants per ‘vandalisme motivat per odi religiós’. Es titula ‘Putin lights up the fires’ (‘Putin atia el foc’), i el diari The Guardian n’ha fet un muntatge en vídeo amb imatges del judici i de les mostres de suport que s’han estès pel món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any