Rajoy anuncia un pla de xoc agressiu

  • Elimina la paga de Nadal dels funcionaris i apuja l'IVA al 21% · 'No són unes mesures agradables, però són imprescindibles', es justifica

VilaWeb
Redacció
12.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir les mesures d’austeritat que es veu obligat a imposar per indicació de la Unió Europea. La majoria surten del plec de condicions que Europa imposa pel rescat financer. Amb l’anunci, Rajoy va aixecar ahir una gran polseguera perquè oposició, sindicats, i organitzadors de consumidors van alçar la veu per manifestar una oposició total al pla anunciat.

Rajoy apujarà impostos: l’IVA general augmentarà del 18% al 21%, i l’IVA reduït, del 8% al 10%. Es mantindrà l’IVA molt reduït, aplicat als productes de primera necessitat, al 4%. A més, hi haurà una retallada del sou dels funcionaris, de l’administració estatal, autonòmica i local. ‘No són unes mesures agradables, però són imprescindibles –va dir Rajoy–, no podem elegir, no tenim aquesta llibertat.’

Les mesures anunciades també comprenen retallades en la dependència, en les prestacions per desocupació, i una liberalització, o privatització en algun cas, del transport ferroviari i aeroportuari. ‘Fa mal, però ho hem de fer perquè gràcies a aquests sacrificis individuals podrem conservar tot allò que compartim’, va declarar.

Després, en les rèpliques a les crítiques dels grups parlamentaris, va dir: ‘Jo m’he oposat a l’augment de l’IVA. Parlen d’Hollande; ell té un 4% de dèficit a França. Si jo hagués tingut el 6% de dèficit no hauria apujat l’IVA; l’hauria rebaixat.’

Bo i reconeixent que havia promès en les eleccions que no apujaria l’IVA, va adduir que les circumstàncies havien canviat i que no tocava més remei que prendre aquestes mesures.

Aquesta és la llista de les dures reformes anunciades per Mariano Rajoy.

Rajoy va explicar per primera vegada als diputats del congrés el pla de rescat bancari europeu. L’objectiu de dèficit, que ha passat enguany del 5,3% al 6,3% (ha de ser del 3% el 2014) és una concessió de la Unió Europea al govern espanyol, en canvi d’aplicar immediatament les mesures que li exigeix.

La UE recorda la importància dels plans de reequilibri de les comunitats autònomes, amb qui el govern espanyol es reunirà justament avui per estudiar els ‘hispabons’ en canvi d’unes rigoroses condicions d’estalvi.

 

Més informació: Krugman i Sala i Martín, visions oposades sobre la retallada de Rajoy

Llàgrimes a Itàlia per la retallada; aplaudiments a Espanya

‘Apujar l’IVA és un disbarat’, deia Rajoy fa dos anys

El PP balear també vol retallar el nombre de diputats del parlament

Mas-Colell demana que les autonomies es beneficiïn de l’augment de l’IVA

Informació relacionada: Les competències que Luis De Guindos perdrà

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any