Una setmana amb vint-i-cinc detinguts per protestes al carrer

  • Dos joves són en presó preventiva en relació als aldarulls de la vaga general · Hi ha hagut detencions a Barcelona, Palma, Reus, Manacor i Bunyola

VilaWeb
Redacció
01.06.2012 - 16:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vuit detinguts a Barcelona i rodalia i un a Reus en relació a la vaga general del passat 29 de març. Quatre a Bunyola i dos a Manacor per les protestes contra la visita de José Ramón Bauzá. Sis a Palma en relació a l’ocupació de la Conselleria d’Educació balear. I quatre més a la capital mallorquina per l’ocupació del consolat del Marroc. En total, vint-i-cinc detinguts al país aquesta setmana relacionades amb l’activisme i les protestes contra les polítiques socials, lingüístiques i educatives dels governs. 

Aquest dimarts va començar un nou operatiu dels mossos d’esquadra sobre els aldarulls de la vaga general que, de moment, ha fet nou detinguts, la majoria dels quals joves militants independentistes. Dos dels detinguts han estat tancats en presó preventiva: es tracta d’un veí de Sants, membre del centre social Can Vies; i d’un jove tortosí que viu a Sants, militant de Maulets, promotor del Casal Panxampla de Tortosa i membre de la PDE i de Can Vies.

En aquest operatiu policíac també foren detinguts dos veïns de Sant Andreu de Palomar, estudiants de la UAB i militants del SEPC i de la CAJEI; tres veïns més de Barcelona; un jove de la Garriga, militant de la CAJEI; i un altre de Reus, també militant independentista. Aquests cinc van sortir en llibertat sense fiança i amb càrrecs, i a alguns se’ls ha prohibit que vagin a manifestacions i reunions polítiques.

En total, des del 29 de març, els mossos han efectuat 99 detencions relacionades amb la vaga i han encausat 52 persones.

Pel que fa a les Illes, en tan sols dos dies hi ha hagut setze detencions, tal com explica La Veu de Mallorca: sis estudiants i professors de la UIB que van ocupar la setmana passada la Conselleria d’Educació foren detinguts ahir durant unes hores, durant les quals van ser fitxats per la policia. També han estat sonades les detencions a Bunyola en relació a les protestes contra la visita de Bauzá al poble. Quatre joves bunyolins que es manifestaven van ser detinguts per la guàrdia civil, van passar la nit de dimarts al calabós i després el jutge els va deixar anar en llibertat amb càrrecs. Durant una altra cassolada contra Bauzá, en aquest cas a Manacor, dos manifestants van ser detinguts i interrogats per la policia. Finalment, quatre activistes saharuís van ser detinguts després d’ocupar el consolat del Marroc a Palma.

L’onada de detencions també ha desfermat una onada de mobilitzacions de suport. Aquests dos últims dies s’han fet concentracions a diverses ciutats del país, com la d’ahir a València, on un centenar de persones es van manifestar en suport als detinguts i també contra les 230 sancions que la delegació del govern espanyol vol imposar a manifestants que participaren en les protestes de l’anomenada primavera valenciana.

Suports institucionals i d’organitzacions

Els suports també han arribat en forma de mocions o comunicats. Així, l’Ajuntament de Molins de Rei ha aprovat una moció de la CUP amb el suport d’ICV i d’ERC en què demanen l’alliberament i absolució dels detinguts i empresonats per la vaga del 29M i també la llibertat dels encausats pels fets de les Illes i València. De fet, la CUP s’ha posicionat públicament en contra de les detencions, i en un comunicat avisa ‘que el país està vivint una ofensiva sense precedents contra l’independentisme combatiu i, en general, contra tots els actors que qüestionen el sistema’.

També han donat suport als detinguts Alerta Solidària i totes les organitzacions de l’esquerra independentistes, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, la CGT, etc. A més, el diputat d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, va lamentar a la comissió parlamentària d’Interior ‘que es vulgui aplicar als detinguts’ d’aquesta setmana ‘els articles del codi penal pensats per situacions de terrorisme a Euskadi’.

A més, per a diumenge al matí s’ha convocat una manifestació a Sants per demanar l’alliberament dels dos empresonats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any