L’operació policíaca contra activistes polítics se salda amb dotze detencions a Manacor i Palma

  • Els arrestats ja estan en llibertat, però la majoria acusats de desordres públics. En total, han estat detinguts quatre activistes sahrauís, dos participants en el #BauzáTour de Manacor i sis estudiants de la UIB, entre ells el jove de Maulets agredit per la cap de gabinet d'Educació. Demà, dos activistes pro-sahrauís més han estat citats a declarar com a 'testimonis', però es preveu una possible i nova detenció il·legal

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.05.2012 - 12:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Policia Nacional espanyola ha encetat aquest matí una operació política sense precedents a Mallorca que amb 12 detencions ataca de ple tres causes polítiques molt presents a l’illa: les protestes a favor de la llengua i contra les retallades que persegueixen el president del Govern, la lluita estudiantil a la Universitat de les Illes Balears i la defensa dels drets del poble sahrauí. Tot, dos dies després que els independentistes detinguts a Bunyola denunciassin els maltractaments físics i psicològics patits a mans de la Guàrdia Civil.    

Testimonis detinguts

Els quatre detinguts i acusats de desordres públics per l’ocupació del Consulat del Marroc a Palma han denunciat una ‘detenció il·legal’. Primer, havien estat citats a declarar com a testimonis, i després, en arribar a comissaria i declarar, els han acusat de desordres públics. De fet, demà han estat citats a declarar com a testimonis dos activistes pro-sahrauís més, però tot apunta que també podrien acabar sent imputats i detinguts durant una estona a comissaria.

A més, alguns dels acusats han denunciat que es tracta d’una investigació que hauria estat impulsat a instàncies del Ministeri d’Exteriors del Marroc i que ara ha trobat continuïtat en el delegat del Govern espanyol a Balears, José María Rodríguez.

Els activistes sahrauís i pro-sahrauís que ocuparen el consulat de Palma van denunciar haver patit també l’agressivitat de la seguretat marroquí, amb cops i potades, a més de ser retinguts a l’interior de l’edifici durant una bona estona. Un dels testimonis que ha declarat aquest matí ha assegurat a La Veu de Mallorca que no tenen “por de res” i que l’única violència que s’emprà a l’ambaixada fou la dels agents armats. Per això, ha dit, “declararem tantes vegades com faci falta i denunciarem la brutal agressivitat que va patir un dels nostres companys”

Estudiants fitxats

Per la seva banda, els sis estudiants i professors que participaren en l’ocupació pacífica de la Conselleria d’Educació han estat detinguts durant unes tres hores a la comissaria central de la Policia Nacional a Balears. Diversos agents els han fitxat i els han près les emprentes digitals.

Els sis s’han negat a declarar o ho faran en les pròximes hores, i la policia també els imputa els presumptes delictes de desordres públics, malgrat que un d’ells és, precisament, el membre de Maulets que patí un cop agressiu de la cap de gabinet de la Conselleria d’Educació, Ana Rodríguez (PP), segons demostren els vídeos de TVE i d’altres penjats a la xarxa.

Entre els detinguts de la UIB també hi ha un professor i el portaveu i cara pública de l’Assemblea UIB, que en una roda de premsa posterior a l’ocupació van anunciar noves mobilitzacions.

Fets de Manacor

D’altra banda, l’autoritat policíaca també ha interrogat aquest matí dues persones imputades per la cassolada que va tenir lloc a Manacor amb motiu de la visita del president del Govern, José Ramón Bauzá (PP). Una d’elles podria haver reconegut haver participat de la manifestació, tot assumint-ne les responsabilitats.

Cal recordat que aquest dilluns el #BauzáTour també va desfermar tres detencions violentes de la Guàrdia Civil al poble de Bunyola. De fet, avui mateix, el Esquerra Oberta Bunyola ha convocat una concertació silenciosa al poble, a les 20:00 h a la plaça de l’Església, en solidaritat amb els detinguts, a favor del dret a manifestar-se i contra la brutalitat a les comissaries.

Reaccions polítiques

La convocatòria d’aquest dijous a Bunyola compta també amb el suport de l’Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que durant aquests dies ha denunciat reiteradament l’inici d’una d’una ràtzia política i policíaca. El sindcat STEI-i, la CGT i altres col·lectius també han denunciat els fets i ha exigit que s’aturin aquests processos de caràcter polític.

Per la seva banda, representants de diferents partits institucionals, com ERC, el PSM o el PSIB-PSOE, han denunciat part dels fets i han demanat compareixences oficials del Govern. A més, també han condemnat les actuacions il·legals que hi hagi pogut haver en algunes de les manifestacions.  

En aquesta ocasió cap dels detinguts no ha denunciat maltractaments físics o psicològics a comissaria, però en la majoria de casos han considerat “indignant” que es criminalitzi la gent que participa de mobilitzacions populars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any